Gaat topsport samen met een studie?

Gaat topsport samen met een studie?

Foto: Kaj Sierhuis

De 22-jarige Kaj Sierhuis timmert als voetballer flink aan de weg. Via de jeugdopleiding van Ajax en zelfs een aantal wedstrijden in het eerste elftal van de Amsterdamse club en een jaar op huurbasis bij FC Groningen speelt hij nu op het hoogste niveau in Frankrijk bij Stade Reims. Kaj heeft in zijn tijd bij Ajax ook een studie gevolgd aan de Universiteit van Amsterdam. Ik sprak hem over het combineren van een studie en topsport.

 

We spreken elkaar via FaceTime. Doordat Kaj in Frankrijk woont, werd het lastig om ergens fysiek af te spreken. Hij heeft het erg naar zijn zin in Reims. “Ja, tot nu toe bevalt het me heel goed. Het niveau in de Ligue 1 ligt een stuk hoger en daardoor kan ik me als voetballer beter ontwikkelen.” Maar niet alleen op voetbalgebied is hij positief over Reims. “Het is een leuk stadje, met een mooi centrum. Ik heb niet veel tijd nodig gehad om hier te wennen, al was het wel vervelend dat het coronavirus uitbrak toen ik hier net zat. Maar goed, daar had de hele wereld last van dus ik heb eigenlijk niets dan positiefs te zeggen over Reims. Misschien alleen het weer, dat verschilt niet veel van het weer in Nederland.”

Kaj heeft de hele jeugdopleiding van Ajax doorlopen en het uiteindelijk zelfs tot het eerste elftal geschopt. Op jonge leeftijd werd de spits gescout en daardoor weet hij niet beter dan dat school altijd samenging met topsport. De eerste jaren was dat nog de basisschool, en daarna ging Kaj naar het vwo. De dagen waren erg druk en lang, zeker vergeleken met ‘normale’ kinderen van zijn leeftijd, maar toch kijkt Kaj met een positief gevoel terug op die tijd. “Ik heb het toen helemaal niet ervaren als pittig, terwijl ik als ik nu terugkijk inderdaad wel zie hoe hectisch het eigenlijk was. Het ging op de middelbare school goed, ik ben er vrij vlekkeloos doorheen gekomen. Ik heb het geluk dat ik de hersens van mijn ouders heb geërfd, waardoor ik behoorlijk goed was en ben in leren. Ik dacht er in die tijd ook helemaal niet over na dat het zo hectisch was, omdat iedere jeugdspelers van Ajax het zo druk heeft.” Dat Kaj vwo deed en andere jongens op een lager niveau naar school gingen, zegt wat hem betreft niet dat hij het drukker had dan de rest. “Nee, er waren meerdere jongens die vwo deden en sowieso had iedereen het druk op zijn eigen niveau. Het was echt niet zo dat iemand die vmbo deed minder werk had dan ik.”

Na het behalen van zijn vwo-diploma ging Kaj studeren aan de UvA. “Ik ben een sportfanaat, maar ook de economische kant van de samenleving vind ik erg interessant. Vandaar dat ik door wilde studeren en me inschreef voor de studie Economie en Bedrijfskunde. De studie beviel me erg goed, ik had ook de mazzel dat ik in Amsterdam kon studeren waardoor ik colleges kon volgen tussen training door, want in die tijd trainden we twee keer per dag.” Na twee jaar werd het Kaj dan toch echt té druk. “Ik kreeg mijn eerste contract bij Ajax en ik stroomde vanuit de A-junioren door naar Jong Ajax. Profvoetbal werd wat serieuzer en ik kwam in het betaald voetbal terecht. Ik bracht de hele ochtend door op de club en daardoor heb ik toen besloten om te kiezen voor mijn carrière als voetballer. Ik kon nauwelijks meer contacturen volgen  op de universiteit en dat was het me niet meer waard. Ik was bang dat ik me niet meer volledig zou kunnen focussen op voetbal dus de keuze om de studie op een laag pitje te zetten lijkt  me wel vrij logisch.”

Het is echter niet uitgesloten dat Kaj de studie later nog oppakt. “Ik heb nu een paar hectische jaren achter de rug waarin ik helemaal niet bezig ben geweest met studeren, maar ik sluit ook niet uit dat ik er ooit weer mee begin. Een jongen uit mijn team volgt bijvoorbeeld nog een studie aan de Universiteit van Gent, dus het is wel mogelijk. Maar ik zie het op korte termijn niet gebeuren.” Na zijn carrière als profvoetballer lijkt het Kaj wel wat om zich bezig te houden met de economie. “Ik vind sport en economie beiden erg interessant en als ik die twee werelden zou kunnen combineren, zou ik dat wel heel interessant  vinden. Wat dat precies is, durf ik nu alleen nog niet te zeggen,” besluit de goaltjesdief.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *