PODCAST VRIENDSCHAP EN LIEFDE: Verwaterde Vriendschap

PODCAST VRIENDSCHAP EN LIEFDE: Verwaterde Vriendschap

Unsplash

Bijna iedereen heeft of kent een vriendschap die al heel lang duurt, maar soms loopt dat net even anders. Vrienden die je slechts één vakantie ziet, of vrienden waarmee je gewoon botst omdat je te verschillende dingen wil naar mate je ouder wordt. Maar vele onderzoeken tonen aan dat het niet gek is dat een vriendschap verwaterd en dat je daar ook niet boos of verdrietig om hoeft te zijn. Amit Singh is vier jaar lang een goede vriend van Manu geweest, inmiddels zijn ze elkaar uit het oog verloren. Vandaag gaan ze voor het eerst sinds jaren weer in gesprek.

Vrienden kies je op een simpele basis. Ze voegen iets toe aan je leven, je hebt dezelfde interesses en je komt elkaar op dat moment in je leven tegen. Professor Psychologie aan Florida Atlantic University, Brett Laursen, observeerde zes jaar lang een groep van 410 adolescenten (met in totaal 573 vriendschappen) Hij heeft gekeken naar de redenen dat vriendschappen werden verbroken. De jonge leerlingen kenden elkaar uit de brugklas en werden gevolgd tot hun eindexamenjaar.

“De vriendschappen op de middelbare school bleken nogal vergankelijk. De meerderheid sneuvelde na een jaar of twee. Slechts een procent overleefde het tot het examenjaar” Zegt Laursen. Veel jonge leerlingen zoeken elkaar in het begin van de middelbare school op, het voelt veilig als je al iemand kent. Later kom je er dan achter dat je eigenlijk niet zo veel gemeen hebt met die vriend of vriendin.

Wat bleek? De belangrijkste redenen voor het beëindigen van vriendschappen waren het verschil in geslacht, het verschil in populariteit, het verschil in fysieke agressie en prestatieniveau op school. De conclusie van het onderzoek: te veel verschillen verstoren de goede band en zijn funest voor de vriendschap.

Als je leven dus een andere wending krijgt dan die van een goede vriend kost het extra veel moeite om die band te kunnen onderhouden. Je moet bij jezelf nagaan of je diegene iets toevoegt aan je leven. Voor een goede vriendschap hoef je elkaar niet wekelijks te spreken. Jullie weten allebei dat het goed zit, je kan vertrouwen op die persoon. Een verwaterde vriendschap nieuw leven inblazen is niet onmogelijk maar van beide kanten kost dit energie, tijd en aandacht.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *