Het gesprek tussen moeder en dochters over drugs

Het gesprek tussen moeder en dochters over drugs

Op 2 januari ontving Bente Minkjan twee gasten voor een open gesprek over drugs: haar zus en haar moeder. Ze bespraken hun eigen ervaringen met drugs en wat het met je doet. Zijn drugs een middel om de werkelijkheid te ontvluchten?

Drugs kan in veel gevallen zorgen voor een taboe, zo ook binnen een gezin. Dit terwijl Nederland met de kop uitsteekt qua bijvoorbeeld xtc-gebruik in vergelijking tot andere Europese landen. Bijna een kwart van de studenten heeft ervaring met xtc. Ook is het gebruik van lachgas en cocaïne toegenomen. In 2018 steeg het cocaïnegebruik met 5,4%

 Drugsgebruik over het algemeen in Nederland

Cannabis is in Nederland de meest gebruikte illegale drug. Bijna een kwart (22,9%) van de bevolking van 18 jaar of ouder gaf aan in 2019 ooit wel eens cannabis (hasj of wiet) te hebben gebruikt. Het percentage van de Nederlanders die ooit in hun leven xtc gebruikten lag in 2019 op 8,8%, wat een stukje hoger is dan in 2015, toen 7% ervaring had met xtc. Het gebruik van xtc in de leeftijdsgroep 20-29 ligt hoger dan in andere leeftijdsgroepen.

Cocaïne, vooral in de snuifbare vorm, komt relatief veel voor onder uitgaande jongeren en jongvolwassenen. Er zijn signalen voor de toename van de populariteit van cocaïne, vooral in Amsterdam. Er is geen zicht op andere lokale ontwikkelingen. Onder Amsterdamse cafébezoekers steeg het cocaïnegebruik van 15% in 2014 naar 22% in 2018.

Is er sprake van normalisering van drugsgebruik?

Dat er drugs worden gebruikt in Nederland is dus duidelijk, zo ook onder jongeren. Toch weten veel ouders dit niet van hun kind.In het verleden was het gebruiken van drugs vooral gangbaar in bepaalde subculturen, terwijl nu vooral drugs gebruikende festivalbezoekers als mainstream worden gezien. Studenten spreken dan ook met een open wijze over partydrugs. In dit geval zegt normalisering dan ook iets over de gebruikersgroep die breder is geworden.

De groei van het aanbod van maatregelen om problemen met drugs te voorkomen zou je ook kunnen beschouwen als een teken van normalisering van drugsgebruik. Zo kunnen festivalbezoekers bijna op elk festival hun drugs laten testen, of je kunt drugs opsturen naar een testlab. Ook bijvoorbeeld de EHBO-medewerkers op festivals met drugskennis zijn hier een voorbeeld van.

Het gebruik van xtc, cocaïne en amfetamine zijn in zijn algemeenheid door de decennia heen gestegen. Het gaat hier vooral over het gebruik van de stappende Nederlanders, tussen de 18 en 35 jaar oud.

Invloed van de coronacrisis op het drugsgebruik

De global drug survey liet naar voren komen dat er meer geblowd is en er meer epioïden zijn genomen. Wel is er minder MDMA en cocaïne gebruikt tijdens de pandemie. 40% van de mensen die de VICE-vragenlijst over drugs in de eerste lockdown invulde, gaf aan minder cocaïne en mdma te hebben gebruikt. De meeste daarvan gaven aan dat ze liever niet thuis aan de harddrugs wilden gaan.

Het gesprek tussen ouder en kind

De meeste drugs zijn minder schadelijk voor de gezondheid dan alcohol en tabak. Veel ouders zien drugs wel als een gevaar voor hun kind. Uit onderzoek blijkt dat communicatie tussen ouders en hun kinderen over alcohol en drugs van belang is. Het blijkt van belang dat ouders beschikbaar zijn als hun kind over dit onderwerp wil praten.

Opvoeden ten aanzien van middelengebruik houdt niet op als kinderen 16 jaar zijn. Ook al twijfelen ouders er soms aan, zij hebben nog steeds invloed op het gedrag van hun opgroeiende kind. Dat blijkt onder meer uit Amerikaans onderzoek naar opvoeding van adolescenten rond de 17 jaar, de leeftijd dat ze van high school naar de universiteit gaan. Ouders zijn wel onzeker over hoe zij alcohol en drugsopvoeding zouden moeten aanpakken en geven aan dat ze misschien te weinig weten over de lange termijn gevolgen van veel en vaak alcohol drinken of drugs gebruiken.

Bente Minkjan ging met haar moeder Ingrid en haar zus Malou een open gesprek aan over drugs. Bente en Malou gaven in het gesprek toe dat zij wel eens drugs gebruikt hadden en zo ook hun moeder. De zussen lichten hun moeder toe wat de effecten zijn die zij hebben ervaren en in welke vorm de drugs komt. Hoe reageert een ouder op het gebruik van zijn of haar kind en wat is de juiste manier om hierover te praten? Terwijl de vader op de bank tv zit te kijken, gaan de vrouwen in de keuken zitten.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *