Hoe seksualiteit ook ‘vloeibaar’ kan zijn

Als LHBTI+’er word je vaak gereduceerd tot je geaardheid, stelde schrijver Splinter Chabot bij Kunsstof Radio op NPO Radio 2. “Producten label je, mensen label je niet.” vertelde hij in datzelfde interview. Hij is niet alleen in deze manier van kijken naar seksuele geaardheid. In dit onderzoek van YouGov in de VS bleek dat 20% van de jongeren tussen de 18 en 25 zich identificeert als iets anders dan hetero, maar niet compleet homoseksueel. Ook in de Nederlandse media is er een groeiende aandacht voor mensen die zich niet identificeren met deze ‘oude hokjes’.

Bi-, pan-, poly-, demi- of asexueel, lesbisch, gay, queer. Over de afgelopen jaren lijken er steeds meer labels en hokjes naar de voorgrond te treden. Elke seksualiteit kent weer zijn eigen community en eigen ‘regels’. Op wie word men wel en niet verliefd? Tot wie voelt men zich aangetrokken? Of juist niet? Online zijn er talloze meme’s over verschillende seksualiteiten en de stereotypen die er bij horen. Voor een steeds grotere groep voelen deze regels meer en meer benauwend.

Wat nou als je je al je hele leven als homo identificeert, maar naar bed gaat met een vrouw? Dat onderzochten Nicolaas Veul en Tim den Besten voor de VPRO in de docu Een man weet niet wat hij mist. In de documentaire word Tim gevolgd op zijn weg naar de eerste keer seks met een vrouw. In de documentaire word uitgelicht hoe bekrompen ons idee van seksualiteit eigenlijk is, en hoe we ons toch altijd proberen te conformeren aan de groep. Conclusie: seksualiteit is misschien wel veel vloeibaarder dan wij misschien denken.

Toch kan een label ook veel houvast geven, stellen de mannen in docu. Als je eenmaal besluit; ‘ik ben homo’ kan dat veel rust geven en juist een bevrijdend effect geven. Voor Zwart/Wit de podcast kijken Roos en Isabella naar deze vragen en meer.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *