Hoe werkt een vaccin?

Disclaimer: Deze week maken wij bij Nieuws op 5 een uitzending speciaal voor kinderen. Hierdoor zijn de items en teksten in nét een andere toon en taalgebruik dan u van ons gewend bent. De inhoud is natuurlijk nog net zo goed!

De eerste Nederlanders hebben een prik gehad tegen corona. Waarschijnlijk heb je zelf ook al een paar keer een prik baby, of de negen-jaarsprik. Een prik wordt ook wel een vaccin (spreek uit als vak-sen) of een inenting genoemd. Door een inenting kan je beter tegen een bepaalde ziekte. Dan word je minder, of helemaal niet meer ziek.

Niet voor alle ziektes is een vaccin. Want je lichaam kan heel veel ziektes zelf al heel goed verslaan. Als je griep krijgt ben je een paar dagen ziek. Je lichaam maakt dan de ziekte zelf kapot, en binnen een week ben je weer beter. Niet voor elke ziekte is dat zo. Van enkele ziektes weet je lichaam niet hoe het die moet verslaan. Dan kan je erg ziek worden en soms zelfs dood gaan. Gelukkig kan je in Nederland voor deze ziektes worden ingeënt. Je gaat dan langs bij de dokter en krijgt een spuitje. Soms moet je ook twee keer worden geprikt voordat het vaccin goed werkt.

In andere landen is dat moeilijker. Vooral in arme landen krijgt niet iedereen een inenting. Daardoor gaan er daar mensen dood aan ziektes die in Nederland al niet meer bestaan. Zo stierven er in 2018 meer dan honderdduizend mensen aan de mazelen. Bij mazelen krijg je heel veel vlekjes op je huid en word je erg ziek. In Nederland krijgen er jaarlijks maar twintig mensen de mazelen. Hier word je als je twee bent al ingeënt tegen die ziekte.

Maar hoe werkt een inenting dan in je lichaam? Om het uit te zoeken ging Pien langs bij dokter Margreet. Zij is huisarts en geeft elk jaar heel veel prikken. In dit filmpje legt ze uit hoe dat werkt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *