Hoe maak je een liedje?

Hoe maak je een liedje?

Foto: Unsplash

Het volgende artikel en het bijbehorende item zijn onderdeel van onze speciale uitzending voor kinderen. Hoeft u ook een keer niet ál die moeilijke woorden op te zoeken.

We luisteren er allemaal naar: muziek. En als we het over muziek hebben, dan hebben we het niet over één soort genre. Er bestaan namelijk heel veel soorten genres. Zo heb je pop, R&B, jazz, Nederlandstalige muziek, klassieke muziek, rock en nog veel meer. Maar hoe wordt een liedje nou eigenlijk gemaakt?

Muziek is al eeuwen oud. Zo komt de eerste muziekopname ter wereld uit 1860. Dit was een Frans kinderliedje genaamd: Au Claire de la Lune. En hoewel dit de eerste muziekopname ter wereld is, is dit niet de eerste muziek die ooit gemaakt werd. Vroeger konden er alleen geen opnames gemaakt worden. De muziek van nu klinkt heel anders dan de eerste muziekopname ter wereld. Muziek blijft zich namelijk ontwikkelen. Naast dat muziek zich blijft ontwikkelen zijn er wel een aantal dingen die vaak hetzelfde blijven.

Een gemiddeld liedje duurt drie tot vier minuten. Dit komt voort uit de geschiedenis van de muziek, voornamelijk door de radio. Als een nummer langer was dan 3 minuten en 15 seconden wilden radiozenders een nummer namelijk niet draaien. Soms werd er een beetje gesjoemeld door een verkeerde tijd bij een nummer te zetten. Dan draaide een radio-dj je nummer alsnog, zonder dat hij doorhad dat het nummer eigenlijk te lang was. Vooral in het popgenre is het belangrijk dat een nummer lekker kort is. Deze nummers duren vaak maximaal vier minuten. Dit komt omdat voornamelijk jonge mensen graag naar popmuziek luisteren en jonge mensen houden nou eenmaal van alles lekker snel doen. Ze willen snel van het ene nummer naar het andere nummer. Stiekem komt dat ook, omdat ze geen concentratie meer hebben.

Voordat onze concentratie er ook vandoor is, gaan we snel kijken hoe een liedje gemaakt wordt. We mochten daarvoor meelopen met dj Max Kilian. Hij zit in de start van zijn carrière, maar heeft inmiddels al een aantal verschillende nummers gemaakt. Hij kan ons dus goed uitleggen hoe dat in zijn werk gaat.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *