Klokhuis: hoe wordt een radio-uitzending gemaakt?

Er zijn tegenwoordig veel radiostations met verschillende programma’s waar je naar kan luisteren; voor het nieuws maar ook voor ontspanning. Heb jij je ooit is afgevraagd hoe dit gemaakt wordt? Verslaggever Zoë Oerlemans zocht het uit en ging in gesprek met de regisseur en presentator van de Winterse 50 bij RTV Purmerend.

Als je naar een radioprogramma luistert, hoor je altijd de presentatoren praten en soms zijn er gasten aanwezig, maar er zijn veel meer mensen aan het werk om een uitzending in de lucht te krijgen. Zo zijn er mensen werkzaam in de regie, zoals de regisseur, assistent regie, schakeltechnicus en geluidtechnicus. Bij de Winterse Top 50 waren er twee presentatoren en één regisseur aan het werk. De gasten werden via de telefoon gebeld voor een interview, verder waren er winterse hits te horen.

Geschiedenis radio

De eerste echte radio is waarschijnlijk in 1896 uitgevonden door Guglielmo Marconi. Hanso Idzerda was de eerste radio-omroeper. Op 6 november 1919 maakt hij zijn eerste radio-uitzending vanuit een geïmproviseerde studio in zijn huis. Hij gebruikt hiervoor zijn door hemzelf ontworpen en gebouwde draadloze radiotelefonie zender. Zijn uitzending kon zelfs gehoord worden in Engeland; hij zette hierbij de draadloze radio-omroep op de kaart in Nederland en daarbuiten.

Vanaf het begin van de 20e eeuw kwam de radio in steeds meer huishoudens terecht. In de eerste helft van deze eeuw was de radio heel belangrijk, vooral voor communicatie en om te weten wat er in de wereld gebeurde. Toen de tv kwam werd dat wat minder. Vroeger was radio een apparaat die je ergens in huis had staan, tegenwoordig heeft elke auto een radio, kan je radio luisteren op tv, maar ook op je mobiel en je computer. Tot slot zijn er slimme apparaten waarmee je radio aan kan zetten. Radio is door de jaren heen erg ontwikkeld en er komen steeds meer programma’s bij.

Over de auteur

Zoë Oerlemans

Hi! Ik ben Zoë Oerlemans, 21 jaar oud en ik kom uit Purmerend. Al vele jaren ligt mijn passie in de journalistiek, daarom heb ik ervoor gekozen om nog verder te leren in dit vak.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *