Poets je tanden!

Poets je tanden!

Ga twee keer per jaar naar de mondhygiënist voor het behouden van een gezond gebit. Foto door Marek Studzinski via Unsplash

Het volgende artikel en het bijbehorende item zijn onderdeel van onze speciale uitzending voor kinderen.

Een kind wisselt zijn tanden tussen zijn 6e en 12e jaar. Op de plaats van de melktanden en melkkiezen komen tanden en kiezen die je hele leven blijven; je grote mensen gebit. Een volledig blijvend gebit bestaat uit twaalf tanden en zestien kiezen. De verstandskiezen zijn hierbij niet meegerekend; die krijg je pas tussen je 17e en 25e levensjaar, of ze komen helemaal nooit door.

Je tanden worden beschermd door glazuur. Door te eten en te drinken blijven er plakresten achter die op je tanden. In die plakresten zitten bacteriën die zwavelzuur afstoten. Dit zuur tast je glazuur aan waardoor er zwakke plekken komen in je tanden. Je krijgt dan op die zwakke plekken gaatjes; mondhygiënisten noemen dit cariës.

Door goed te poetsen, minimaal twee keer per dag, voorkom je gaatjes. Jonge kinderen kunnen het beste fluoride tandpasta gebruiken. Dit is een natuurlijke stof die de tanden beschermt tegen de zwavelzuren van de bacteriën. Kinderen tot twee jaar hoeven niet twee keer per dag hun tanden te poetsen; hun tanden hebben genoeg aan één keer per dag.

Naast tandenpoetsen is het ook heel erg belangrijk om twee keer per jaar naar de mondhygiëniste te gaan. Dit is iemand die tandbederf en tandvleesaandoeningen probeert te voorkomen én te bestrijden. Verder zijn er nog veel verschillende mogelijkheden om je gebit zo schoon mogelijk te houden. Zo is er flosdraad, zijn er tandenstokers, is er mondspoeling en zijn er ontzettend veel verschillen in tandenborstels.

In dit filmpje gaat Noa op bezoek bij Stefanie (51); zij is mondhygiëniste en laat zien wat zij op haar werk doet.

 Music: www.bensound.com

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *