Klokhuis: Sparen, hoe doe je dat?

Klokhuis: Sparen, hoe doe je dat?

Beeld: Pixabay

Het volgende artikel en het bijbehorende item zijn onderdeel van onze speciale uitzending voor kinderen. Hierdoor is de taal van zowel het artikel als de reportage anders dan u van ons gewend bent.

Het nieuwe jaar is aangebroken en daarbij horen ook goede voornemens. Meer geld sparen is een van de vele voornemens die jaarlijks voorbijkomen. Sparen betekent dat je geld bewaart voor later. Toch is dat niet voor iedereen even gemakkelijk. Veel mensen zoeken hulp bij sparen door middel van een budgetcoach. Rene Oosterveer is zelf budgetcoach en geeft mensen advies over geld. Volgens Rene is het belangrijk dat kinderen thuis al meekrijgen wat de waarde van geld is en hoe je met dat geld moet omgaan.

Wanneer je thuis weinig meekrijgt van geldzaken is het belangrijk dat je hier op een andere manier meer over leert. ‘Geld sparen’ is helaas geen vak op school. Toch wordt er in de laatste jaren wel meer aandacht aan besteed. Je lesprogramma op school wordt namelijk bepaald door een curriculum, wat ook wel plan voor het leren betekent. De afgelopen twee jaar heeft het curriculum een voorstel gedaan om het lesprogramma aan te passen. Hierdoor krijg je sinds kort meer te leren over geld, sparen en uitgaven.

Veel kinderen krijgen zakgeld, dit kun je gebruiken om te sparen of iets leuks te kopen. Je kunt ook geld krijgen door klusjes te doen, dit wordt ook wel ‘heitje voor karweitje’ genoemd. Het is belangrijk om goed overzicht te houden in je geld. Dit doe je door te kijken hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel geld je uitgeeft. Vanaf 15 jaar mag je gaan werken. Dit kan bijvoorbeeld als vakkenvuller bij de supermarkt, afwasser bij een restaurant of als oppas voor jonge kinderen.

Sparen kun je op verschillende manieren doen. Je kan sparen voor een doel, bijvoorbeeld een nieuwe spelcomputer of een nieuwe voetbal. Maar je kan ook sparen zonder doel. Zo heb je altijd geld achter de hand wanneer je later iets nieuws wilt kopen. Verslaggever Loes Ansen geeft samen met budgetcoach Rene Oosterveer tips over hoe jij het beste met je geld om kunt gaan.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *