Een virtuele werkelijkheid

Een virtueel festival bezoeken, iemand opereren aan de andere kant van het ziekenhuis, mensen ontmoeten aan de andere kant van de wereld of zelfs leven in een game. Het kan allemaal met ‘virtual reality’, dat is Engels voor een virtuele werkelijkheid.

Met virtual reality zie je een wereld die er eigenlijk niet is. Je zet een bril op en je ziet een beeld wat niet bestaat. In de bril zitten sensoren die letten op de ogen; als je richting een voorwerp kijkt, verscherpt het en als je je hoofd draait, dan draait het beeld mee.

Virtual reality wordt bijvoorbeeld voor games gebruikt. Met deze games loop je door de game. Maar ook bijvoorbeeld chirurgen gebruiken virtual reality om te oefenen met opereren. Het kan ook worden gebruikt voor het bestrijden van angsten, bijvoorbeeld hoogtevrees. Je zet dan de bril op en dan lijk je op een hele hoge berg te staan en je gaat steeds een stukje hoger. Als je dat iedere dag doet, leer je langzaam je angst te beheersen. Het voordeel hiervan is dat je nooit van die heuvels of bergen kan vallen.

Naast virtual reality bestaat er ook nog augmented reality, wat aangevulde werkelijkheid betekent. Er wordt dan aan een echt beeld van de werkelijkheid één of meerdere elementen toegevoegd die niet echt zijn. Dan komt er bijvoorbeeld een haai in beeld op de stoep, terwijl deze er helemaal niet is. Denk bijvoorbeeld aan Pokémon Go. Daar wordt ook een Pokémon toegevoegd aan het echte beeld wat je op je telefoon ziet.

Onze verslaggeefster Bente gaat langs bij Malou Minkjan, die stageloopt bij The New Base, een bedrijf dat zich bezighoudt met virtual reality. Samen gaan zij het hebben over wat die virtuele werkelijkheid is, hoe je het maakt en wat je er mee kan doen!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *