De geschiedenis van IJsselstein

Vrouwe Bertha bij de kasteeltoren, IJsselstein

IJsselstein is een stad en gemeente in de provincie Utrecht. Het dankt zijn naam aan de Hollandse IJssel die door IJsselstein heen loopt. Het is een stad met veel overblijfselen van vroeger waardoor het een historisch uiterlijk heeft. De smalle straatjes en groene parken bieden een mooie woonplek voor de 33.851 inwoners. De rijke geschiedenis verdient en verder uitleg; verslaggever Manũ van Toorn ging op pad.

IJsselstein ontstond als nederzetting n de buurt van kasteel IJsselstein, dat in 1279 voor het eerst wordt genoemd toen het in het bezit kwam van Gijsbrecht van Amstel. Hij ging zich later ook Gijsbrecht van IJsselstein noemen. Vermoedelijk kreeg het dorp in 1310 stadsrechten.

In IJsselstein stond ooit een prachtig kasteel. Het kasteel is inmiddels afgebroken maar de kasteeltoren is altijd blijven staan. De Toren maakte deel uit van het Kasteel IJsselstein, wat een lange tijd gebruikt werd als gevangenis. Het bestond uit een groot complex van gebouwen, torens en muren met een slotgracht er omheen. De gracht zorgde ervoor dat de vijand niet zomaar kon binnenvallen. De fundamenten van het kasteel zitten nog steeds in de grond. En gelukkig is de toren bewaard gebleven.

In het oude gedeelte van de stad staat ook nog steeds een groot deel van de oude stadsmuur; na de restauratie van de stadsmuur in 1997 is de muur weer als nieuw. In het park bij de stadsmuur staan nog twee oude kanonnen die vroeger zijn gebruikt; inmiddels zijn ze onschadelijk gemaakt en dienen ze enkel nog als kunstwerken.

Je kan met een wandeling door de stad langs alle bezienswaardigheden gaan of een boottocht over de IJssel maken. De kasteeltoren staat inmiddels in een nieuw aangelegd park aan de rand van de binnenstad, klaar voor jou bezoek.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *