Een goede werkplek op je eigen kamer!

Een goede werkplek op je eigen kamer!

Het volgende artikel en het bijbehorende item zijn onderdeel van onze speciale uitzending voor kinderen.

Heb jij een eigen kamer? Grote kans dat je die leuk ingericht hebt. Misschien heb je wel een speelhoek, posters van je favoriete popster op de muur of een kleurrijke muur. Je eigen kamer is echt het plekje voor jezelf, je kan er even tot rust komen!

Je kan het je misschien niet voorstellen, maar tot de jaren vijftig was het volkomen normaal dat kinderen in Nederland vaak nog een kamer moesten delen met gezinsleden zoals je broertjes en zusjes! Of in sommige gevallen zelfs opa’s en oma’s. Dan zou bijvoorbeeld de ene helft van de kamer van jou zijn, en de andere helft van je broertje. Er waren weinig kinderen die hun eigen kamer hadden, kun je je dat voorstellen? Tegenwoordig willen kinderen vaak op jongere leeftijd al een plekje voor zichzelf. Waarschijnlijk heb jij ook veel vriendjes en vriendinnetjes die hun eigen kamer hebben.

Hoewel het misschien spannend of misschien in het begin een beetje eng is, is het hebben van een eigen kamer heel goed voor je! Als je als kind een eigen kamer hebt, wordt je daar erg zelfstandig van. Je leert bijvoorbeeld op jonge leeftijd al om even alleen te zijn en alleen te spelen. Want als papa en mama even druk bezig zijn, kan jij makkelijk op je kamer even met je speelgoed spelen! Ook is het fijn om je even te kunnen terugtrekken als dit nodig is. Het kan best dat je bijvoorbeeld een keer terugkomt van een drukke dag op school en daardoor moe of verdrietig bent. Soms is het dan even fijn om alleen te zijn, toch?

En dan nog al die keuzes voor je kamer! Een groene muur, of toch een roze? En welk bed zou het mooiste staan? Dit is natuurlijk super leuk om uit te zoeken! Ook zorgt het ervoor dat je er zelfverzekerder van wordt. Dit betekend dat je makkelijk zelf keuzes kan maken en dat je ook blij met met deze keuzes! Er komen in het ‘grote mensen leven’ namelijk nog veel meer keuzes aan, die soms wel wat lastiger zullen zijn dan het kiezen van een kleur voor je muur. Maar jij, jij kan dat aan!

Wanneer er een vriendje of vriendinnetje op bezoek komt, waar gaan jullie dan meestal heen? Vaak is het de kamer van een van jullie! Hier hebben jullie namelijk privacy. Dit houdt in dat je ouders even niet zien wat je doet. Het perfecte moment om te vertellen welke jongen je stiekem een beetje leuk vind! Want dat hoeven je ouders niet te weten toch? Het is fijn om te weten dat je ouders niet overal meekijken en meeluisteren.

Goed, het hebben van een eigen kamer is dus heel goed voor je als kind! Maar het is ook belangrijk dat het een plek is waar je graag bent. Het moet echt jouw plekje zijn! Het is dus ook slim om zelf te bedenken wat je in je kamer wil hebben, en hoe je het wil inrichten. De IKEA is een hele grote winkels die heel veel leuke dingen hebben om je kamer mee in te richten, ga daar bijvoorbeeld heen met je ouders!

Het is verleidelijk om heel veel leuke kleurtjes te kiezen en veel decoratie, maar het is ook belangrijk dat je je kamer een beetje rustig houdt. Tuurlijk is het belangrijk dat je lekker kan dansen, spelen en springen, maar het moet ook een rustige plek zijn! Een tip om een rustige kamer te krijgen is bijvoorbeeld het opbergen van je spullen in een leuke kast. Zo kan je er altijd makkelijk bij, maar zo wordt je er niet altijd door afgeleid. 

Door de corona crisis zijn al jouw lessen nu op de computer. Eigenlijk is jouw huis nu even jouw nieuwe school! Waarschijnlijk volg je veel lessen op jouw eigen kamer, maar dit is niet altijd ideaal. Zo kun je bijvoorbeeld snel afgeleid worden of heb je weinig ruimte om te werken. In de woonkamer zitten papa en mama ook te werken, dus hoe zorg je nou voor een goede werkplek voor je lessen thuis? Verslaggever Roos Cals sprak met interieur student (dit is iemand die kamers inricht) Katja van Deutekom, over hoe jij ervoor kan zorgen dat je goed kan werken en lessen kan volgen in jouw kamer! Kijk je mee?

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *