Een studie kiezen achter je beeldscherm

Een studie kiezen achter je beeldscherm

NEDERLAND – In december 2020 kwam studiekeuzebedrijf Qompas uit met een onderzoek of corona effect heeft op de studiekeuze. Een kwart van de scholieren kan zich minder goed oriënteren via online voorlichtingsactiviteiten. Hoe staan de scholieren nu in het proces van hun studiekeuze? Scholieren Nadine Rypkema (17) en Pieternel Pompe (17) vertellen hoe het is om een studie te kiezen zonder ooit op de school te zijn geweest.

Nadine Rypkema

Door de coronacrisis gaat een studie kiezen anders dan normaal. Veel hogescholen en universiteiten bieden online open dagen aan of online vragenuurtjes. Het studiekeuzebedrijf Qompas heeft afgelopen half jaar verschillende cijfers uitgebracht over de studiekeuze, hoe scholieren het liefst een open dag zien en of de coronacrisis gevolgen heeft voor hun keuze. Zo wil een op de drie scholieren online vragen kunnen stellen aan de docenten. Daarnaast is voor de meeste scholieren een uur de perfecte tijdsduur bij een webinar.

Pieternel Pompe

Scholieren Nadine en Pieternel doen dit jaar eindexamen en gaan daarna studeren. Nadine vertelt hierover: “Ik heb nog geen online open dagen gehad. Mijn gedachten over mijn studiekeuze zijn afgelopen jaar veranderd. Ik heb hiervoor mijn eigen research gedaan. Alles staat best goed aangegeven op websites, aangezien alles online moet. Natuurlijk is het jammer dat ik het gebouw niet kan zien, maar het is niet anders.” Pieternel heeft al wel online open dagen gevolgd: “Ik heb best veel vragen over een studie. Ik ga naar een kleine studie, namelijk Nederlands. Die vragen stellen ging onwijs makkelijk. Ik hoefde nu niet meer ongemakkelijk mijn vinger op te steken. Nu hoefde ik alleen maar een vraag in de chat te zetten. Maar de echte open dagen waren wel veel beter. Je krijgt toch beter de sfeer mee.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *