Sky Defourny is uitgeroepen tot Nederlands Kampioen karten

Sky Defourny is uitgeroepen tot Nederlands Kampioen karten

Kopfoto: Sky Defourny met zijn PITTALK (rechts) en beker van de Parolin RK1 waar hij de eerste prijs behaalde (links). De officiële beker van het NK is nog onderweg, vanwege COVID-19; Foto door: Kim Suos

VINKEVEEN – Sky Defourny (13) uit Vinkeveen is op 19 januari uitgeroepen tot Nederlands Kampioen karten op het NK 4-takt in de Parolin RK1 2020. Daarnaast is hij ook uitgeroepen tot Vice kampioen in de vrije chassis klasse van de RK1 Junioren. Dit seizoen was moeilijker dan normaal, vanwege de coronamaatregelen. Veel wedstrijden werden verschoven, er was weinig ruimte voor trainingen en veel wedstrijden vielen uit. Desondanks heeft Sky toch de titel ‘Nederlands Kampioen’ binnengesleept en met deze titel op zak maakt hij zich klaar voor het nieuwe kartseizoen 2021.

Vanwege de lockdown zijn de twee (laatste) Nederlands Kampioenschappen niet doorgegaan. Sky vond dit heel jammer. Als deze namelijk wel door waren gegaan, dan had hij deze beide ook nog kunnen winnen.

De uitslag van het NK werd bekend gemaakt via Instagram. “Omdat het een officieel NK is en we niet alle wedstrijden hadden gereden, moest het eerst door de KNAF goedgekeurd worden. Dus dat duurde even”, vertelt Jacco, de vader van Sky.

Hoe het begon.
Toen Sky begin zeven was, begon hij met karten in de Parolin Rocky klasse. Dit is een klasse voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar oud. Hij is vervolgens als 10-jarige doorgestroomd naar de RK1, een klasse van tien tot en met vijftien jaar oud.

“Mijn vader had toen ik zes was met zijn autobedrijf tickets gewonnen voor de autorace in Zandvoort. Ik zag daar mini-karts staan en toen zei ik tegen mijn vader: pap ik wil hierin, ik wil rijden!”, vertelt Sky. “Nadat hij had gevraagd of hij dit mocht kreeg hij een helmpje op. Ze legde hem uit hoe het gas en de rem werkte en hij kon het echt meteen. Ze vroegen of hij het vaker had gedaan, maar dat was écht zijn eerste keer. Het enige waar hij thuis op had gereden was een traptractor, lacht Jacco; de vader van Sky. Ze vroegen Sky of hij op de buitenbaan in Lelystad wilde testen en van het een is het ander komen. Vanaf toen zijn we verslaafd geraakt met zijn tweeën”.

Samen naar de top
Naast dat Jacco Sky zijn vader is, is hij ook zijn monteur. Daarnaast is hij veel bezig met alle voorbereidingen voor wedstrijden.

Op een gegeven moment ging het steeds beter met karten, wat ook betekent dat het uitoefenen van deze sport steeds duurder wordt. “Uiteindelijk moesten we opzoek naar sponsoren en daar zit natuurlijk ook veel tijd in. Gelukkig hebben we een groot aantal sponsoren gevonden die ons willen steunen, dus dat maakt het makkelijker om dit met zijn tweeën te kunnen blijven doen. Afgelopen jaar zijn we ook flink beloond voor onze inspanningen. We hebben er hard voor gewerkt en getraind, maar het belangrijkste is dat we heel veel plezier hebben gehad samen. Dat is de doelstelling: veel plezier en dat we dan dit resultaat krijgen is hartstikke mooi”, vertelt Jacco.

Zelf karten of lesgeven?
Sky kart door heel Nederland en deels in België. Hij rijdt bij kartcircuit ‘De Landsard’ in Eindhoven, bij Raceway Venray, op de kartbaan Berghen en Strijen, bij kartcircuit Pottendijk in Emmen, op TT Circuit Assen en bij Karting Genk in België en in Zuid-België.

Naast zelf racen geeft Sky ook les aan beginnende karters tussen de zes en elf jaar oud. “Ik vind lesgeven heel leuk, maar ik weet niet of ik hiermee door wil gaan. Zelf rijden vind ik toch wat leuker”.

Nieuwe uitdagingen
De afgelopen jaren heeft Sky gereden bij het NXT Racing Team, onder begeleiding van Youri Verswijveren. Voor het aankomend seizoen gaat Sky racen bij een nieuw team, gevestigd op Texel.  “Vrienden van ons hebben een kartteam opgericht VV Racing. Ik ga hier rijden in de Praga-kart X30 IAME in de GK4. Dus daar heb ik heel erg zin in. De kart gaat een stuk harder dan mijn RK1”, vertelt Sky enthousiast.

Sky en Jacco vertellen ons in dit audiofragment meer over het Nederlands Kampioenschap, de belemmeringen vanwege corona, het lesgeven van Sky en over hun toekomstplannen

Over de auteur

Kim Suos

Hoi, Leuk dat je een kijkje neemt op mijn website. Ik ben een spontane 18-jarige studente die zich druk aan het ontwikkelen is tot volwaardig journalist. Mijn interesses liggen bij maatschappelijke kwesties en diepgaande verhalen die de lezer aanzet tot denken. Daarnaast hou ik van diepgaande persoonlijke interviews. Op die manier krijg ik een inzicht in andermans leven en interesses, wat ik erg interessant vind. Video’s filmen, bewerken en het schieten van mooie foto’s zijn drie dingen waar ik mij graag mee bezig houd. Ook ben ik graag in de weer met mijn potloden, verfkwasten en interieurdesign. Nieuwsgierig geworden? Kijk gerust even verder! Liefs, Kim

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *