Praktijkopleidingen volgen tijdens de lockdown

Praktijkopleidingen volgen tijdens de lockdown

HOEK – Op 14 december 2020 kondigde Mark Rutte vanuit het torentje aan dat Nederland vijf weken lang in lockdown zou gaan. Op 12 januari werd deze met 3 weken verlengd tot 9 februari, op 2 februari werd deze weer verlengd tot 2 maart. Sinds de ingang van de lockdown zijn alle winkels, behalve de essentiële winkels, gesloten. Dit geldt ook voor het onderwijs, scholen geven nu online les. Alleen examenklassen krijgen fysiek les. Sinds maandag 8 januari mochten de basisscholen weer open.

Online lessen worden gegeven door middel van programma’s zoals bijvoorbeeld Microsoft Teams en Zoom. Zo kunnen studenten en docenten de lessen op afstand volgen door met meerdere mensen te videobellen.

Essentiële winkels zoals supermarkten mogen tijdens deze lockdown open blijven. Niet-essentiële zaken zoals, hobbywinkels, tattooshops en kapperszaken moeten tijdens de lockdown gesloten blijven. Deze winkels mogen wel open blijven als minstens 30 procent van de verkochte artikelen essentieel zijn. Zoals de HEMA bijvoorbeeld.

In België mogen de kapperszaken wel al snel open, namelijk op zaterdag 13 februari.

Aan het begin van de corona tijd in Nederland hebben veel mensen het heft in eigen handen genomen en zelf voor kapper gespeeld. Op sociale media werden veel foto’s gedeeld van kaalgeschoren hoofden en mislukte pony’s. Andere mensen hebben hun haar weer lang gelaten, waardoor het woord ‘coronakapsel’ is ontstaan.

De mensen waarbij het zelf voor kapper spelen tijdens corona goed is uitgepakt, is het nadenken over een kappersopleiding misschien wel een goed idee.

In Nederland zijn er zo’n 176 praktijkscholen, waar in totaal zo’n 29000 leerlingen een opleiding volgen.

Maar hoe makkelijk is online les te volgen voor studenten die een praktijkopleiding volgen? Aanstaande bakkers, automonteurs en ook kappers moeten ook door gaan met hun studie, zo ook Xanthe Dierx uit het Zeeuwse Hoek. Zij volgt een kappersopleiding op het Scalda in Goes, een school voor volwasseneneducatie en middelbaar beroepsonderwijs in Zeeland.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *