De Rode Kruis Hulplijn biedt een luisterend oor

De Rode Kruis Hulplijn biedt een luisterend oor

Een medewerker van het Rode Kruis aan de lijn | Beeld: ANP

UTRECHT – Met name onder jongeren en jongvolwassenen heersen toegenomen mentale gezondheidsklachten, als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus. Dat bleek uit onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut.

Door de maatregelen die de overheid heeft getroffen tegen het coronavirus worden ook jongeren hard geraakt. Deze groep loopt zelf weinig risico om ernstig ziek te worden, maar levert op veel gebieden vrijheden in. Deze maatregelen hebben dan ook als gevolg dat veel jongeren en jongvolwassenen meer mentale gezondheidsproblemen ervaren. Onder andere ervaart deze leeftijdsgroep meer eenzaamheid, somberheid en angst. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Onderzoek in 2020.

Ingrijpen is nu essentieel

Uit eerdere rampen en crises is gebleken dat deze mentale gezondheidsproblemen op de lange termijn vervelende gevolgen kunnen hebben. Daarom wordt er nu aandacht besteed aan initiatieven en hulp. Zo zijn er bij gemeenten in Nederland middelen vrijgemaakt om laagdrempelige en preventieve ondersteuning te bieden aan de jeugd.

De Rode Kruis Hulplijn

Om ook te kunnen bijdragen aan de hulp tegen onzekerheid en eenzaamheid onder mensen in Nederland, richtte het Rode Kruis aan het begin van de crisis, een hulplijn op. De rode kruis hulplijn biedt een luisterend oor tijdens de coronacrisis. Bijvoorbeeld voor mensen die in quarantaine of thuisisolatie zitten. Sandra van Houten, woordvoerder bij Rode Kruis Nederland, vertelt over de hulplijn en de onderwerpen die aan bod komen tijdens de gesprekken.

Over de auteur

Roos Verbrugh

Heb je een opmerking, vraag of tip? Stuur dan een mailtje naar rfverbrugh@gmail.com

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *