Sportief blijven of worden door honours project van All Students Moves

Sportief blijven of worden door honours project van All Students Moves

Beeld: Begeleider All Students Moves

Je kent het wel; vanaf volgend jaar ga ik stoppen met roken, gezonder eten en meer sporten. Erg leuk deze goede voornemens, maar helaas zijn de sportscholen al een aantal weken dicht en zullen deze binnenkort ook niet open. Moeten we daarom onze goede voornemens vergeten en op onze bureaustoel blijven zitten achter onze laptop?

Vanuit het SSC (student support center) was er behoefte om een training te ontwikkelen om studenten meer te laten bewegen en sporten. Het honours projectteam van All Students Moves heeft daarom drie workshops gecreëerd om studenten van de HU (meer) te laten bewegen. De workshops worden gegeven door honours studenten en een performance trainer/begeleider. De honours studenten hebben ieder verschillende ervaringen binnen de sport. Je kunt hierbij denken aan het beginnen met bewegen tot aan de topsport. Op deze manier worden de ervaringen van de honours studenten erg goed benut om de deelnemers maximaal te ondersteunen, begeleiden en uit te dagen in hun sportproces. Daarnaast bestaat het honours projectteam van All Students Moves uit verschillende studenten en daarom ook uit verschillende studies. De studies van de studenten die het project hebben ontwikkeld verschillen van oefentherapie Cesar tot aan communicatie. Op deze manier kunnen zij elkaar doelmatig ondersteunen in het gehele All Students Moves traject.

Tijdens de workshops worden verschillende activiteiten beoefend en worden er tips gedeeld over hoe je jezelf als student kunt motiveren om toch te gaan sporten. Je kunt denken aan de volgende tips:

 • afspreken om met iemand samen te sporten (dan zeg je minder snel af)
 • samen met vrienden een online competitie houden (en elkaar op de hoogte te houden van je prestaties, zo blijf je elkaar motiveren)
 • sportschoenen klaarzetten om eraan herinnerd te worden dat je moet sporten
 • direct je sportkleding aandoen wanneer je uit bed stapt
 • gaan sporten voordat je wilt douchen (dan is de douche na het sporten extra lekker)
 • smartwatch met beweeg doelen bijhouden
 • en uiteraard mag je jezelf ook verwennen na het harde werken, door in de avond een bakje chips te eten terwijl je aan het Netflixen bent.

Erg fijn dat er zo veel tips zijn om als student zijnde jezelf sportief bezig te houden. Maar naast deze tips hebben de honours studenten verschillende methodes bedacht om de deelnemers actief bezig te houden met storten en bewegen. Je kunt hierbij denken aan een bingo met sportactiviteiten. Bij iedere sportactiviteiten die de deelnemer heeft afgerond mag hij/zij de uitgevoerde activiteit afstrepen op zijn/haar bingokaart. Uiteraard is het de bedoeling dat de deelnemers zo snel mogelijk hun bingokaart vol hebben om een leuke prijs te winnen. Naast dit creatieve idee hebben de honours studenten ook nog diverse topsporters geïnterviewd om de deelnemers nog gemotiveerder te krijgen. Je kunt hierbij denken aan topsporters binnen de paardensport (ruitersport), het schaatsen en hardlopen.

Daarnaast bestaat de workshop uit verschillende doelen. De doelen van de workshop zijn dat iedere student:

 • erachter komt wat bewegen en/of sporten voor hem/haar kan op leveren
 • op een speelse manier ervaart welke beweeg- en/of sportvormen bij hem/haar passen en op welke simpele manieren de student meer kan gaan bewegen
 • experimenteert met verschillende tools die hem/haar ondersteunen bij het behalen van de doelen
 • elkaar support en uitdagen in het behalen van de doelen
 • samen met de andere deelnemers reflecteert op elkaars ervaringen

Eén van de belangrijkste doelen is om een persoonlijk beweegplan te creëren waarmee de student specifieke beweeg- en/of sportdoelen behaald.

Ben jij benieuwd naar het interview met de performance trainer en een student van All Students moves? En daarnaast ook benieuwd naar wat (meer) bewegen en sporten voor jou kan opleveren? Luister dan éerst naar het volgende interview en schrijf je daarna in voor de workshops van All Students Moves via studentsupportcenter@hu.nl!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *