Gamestop aandelen door Reddit door het dak

Gamestop aandelen door Reddit door het dak

Beeld: AP

Dat de aandelenmarkt bekend staat om zijn onbetrouwbaarheid, en wispelturigheid, dat is maar weer eens bewezen na de oorlog tussen particuliere beleggers en hedgefondsen in het Gamestop aandeel. Het Amerikaanse elektronica- en videogame bedrijf kreeg al een verhoogde waarde aan het begin van de coronacrisis in 2020, toen het spelen van videogames een populariteit boost kreeg. Een bijzonder schouwspel tussen particuliere beleggers en miljoenenbedrijven vond plaats, wat uiteindelijk uitliep op miljardenverlies voor grote hedgefondsen. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Hedgefondsen

Hedgefondsen, ook wel bekend als opkoopfondsen, zijn investerende bedrijven op de aandelenmarkt. Deze bedrijven proberen elk jaar dezelfde winst te genereren ongeacht wat er op de markt gebeurt. Kortweg lenen hedgefondsen aandelen van brokers, met de voorwaarde dat ze de aandelen weer teruggeven. Van deze aandelen denken ze dat het in waarde gaat dalen, daarmee maken ze winst. Simpel voorbeeld: Als ze bijvoorbeeld één aandeel ter waarde van tien euro lenen, verkopen ze deze direct voor tien euro. Zodra het aandeel daalt in waarde naar vijf euro, zitten de hedgefondsen in een zogeheten short-positie waarin ze het aandeel dus voordeliger terug kunnen kopen. Zo hebben ze heel makkelijk vijf euro winst gemaakt en het aandeel teruggegeven aan de broker. Hedgefondsen kunnen profiteren van bedrijven die in financieel zwaar weer zitten.

Reddit
Op het internationale internetforum Reddit is het balletje gaan rollen. Op Reddit kan je berichten, foto’s of video’s plaatsen. Binnen Reddit heb je zogeheten subreddits, dit zijn categorieën waar je je gratis bij kan aansluiten. Onder de subreddit ‘voetbal’ kan je logischerwijs alles over voetbal vinden. Een subreddit kan iedereen aanmaken, zo is dat ook gebeurd met de subreddit ‘Wallstreetbets’.

Wallstreetbets heeft eigenhandig een opening te gecreëerd om als particuliere belegger veel geld te verdienen en deze hedgefondsen dwingen om hun short-positie te sluiten. Op de subreddit van het populaire internetforum is het allemaal begonnen. Er werd aangegeven om massaal het in zwaar weer verkerende Gamestop te investeren, om zo de stock prijs omhoog te schieten. En dit lukte; de prijs van Gamestop ging door het dak, grote hedgefondsen moesten als gevolg daarvan noodgedwongen hun short-posities sluiten en dus de geleende aandelen terugkopen voor een veel duurdere prijs. Reddit heeft dus een groot aandeel gehad in dit verhaal,

In de media is er sprake van een heuse oorlog tussen particuliere beleggers en grote hedgefondsen. Echter is het moeilijk om deze oorlog te voeren, één positie van 100 miljoen dollar is meer waard dan duizend posities van honderdduizend dollar. Mensen kunnen de krachten bundelen, maar gaan deze oorlog nooit winnen van hedgefondsen.

Stijging van de Gamestop koers

Van nul naar honderd in een paar dagen

De aandelen van Gamestop waren spotgoedkoop, op 15 januari kon je voor slechts 35,50 dollar aandeelhouder worden van Gamestop, binnen twee weken tijd steeg de prijs naar bijna 470 dollar. Shortsellers, zoals hedgefondsen, hadden hun zinnen op een daling gezet, door de plotselinge stijging konden ze enkel met lede ogen toekijken hoe er een verlies van naar verluidt zeventig miljard werd geleden op Wall Street.

Daling van de Gamestop koers

Met beide benen weer op de grond

Na deze ‘overwinning’ van de particuliere beleggers is Wall Street goed wakker geschud. Echter is de stijging van Gamestop niet van lange duur geweest. Andere particuliere beleggers hebben namelijk ook geïnvesteerd met als resultaat dat ze geld hebben verloren. Nadat de media het opgepikt had, werden er veel aandelen gekocht door particulieren voor tussen de 300 en 400 dollar. Deze mensen dachten een graantje mee te pikken van alle chaos, echter vond er op 28 januari een enorme daling plaats. De aandelen daalde met een rap tempo in waarde. Gamestop aandelen zijn momenteel nog maar 60 dollar waard.

Machtsmisbruik

Een vraag die veelvuldig voorbijkomt is of deze hedgefondsen wel legaal zijn. Het simpele antwoord is: Ja, het is legaal. Ze opereren op juridische en bovenal transparante wijze. Daarnaast zijn dit vaak goed geleide bedrijven die ethisch verantwoord te werk gaan. Toch spelen hedgefondsen niet altijd volgens de regels, ze spelen soms samen met andere hedgefondsen en verkopen aan elkaar de aandelen om de prijs lager te drijven en winst te genereren. Handelen met voorkennis worden hedgefondsen dan ook regelmatig mee beschuldigd.

Verdere uitleg van een expert

Faaraz Rasolzadeh is een crypto-trader en investeerder van beroep. Hij heeft de soap rondom Gamestop van dichtbij meegemaakt. Hij heeft zelf er ook in geïnvesteerd. In het onderstaande audiofragment legt hij duidelijk uit wat er precies is gebeurd met de Gamestop aandelen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *