Quotum moet er voor gaan zorgen dat er meer banen vrijkomen voor vrouwen aan de top

Quotum moet er voor gaan zorgen dat er meer banen vrijkomen voor vrouwen aan de top

NEDERLAND – De werkvloer kan een harde plek zijn voor veel vrouwen, zeker als ze een toppositie willen bereiken binnen een bedrijf. In 2013 was slechts 7% van de mensen met een leidinggevende functie bij een beursgenoteerd bedrijf vrouw. In raden van commissarissen lag dit op ongeveer 10%. Hier moest een stokje voor worden gestoken. en werd een streefwet opgesteld: bedrijven moesten proberen minimaal 30% vrouwen (en 30% mannen) in dienst te nemen in topposities.

Om in de gaten te houden hoe dit ging, werd er elk jaar door de monitor topvrouwen een verslag uitgebracht. Inmiddels zijn we 7 jaar verder, maar ondanks de streefwet is er weinig verandering in het percentage vrouwen aan de top gekomen: op dit moment is 13% van de topposities ingevuld door een vrouw, terwijl dit bij de raden van commissarissen iets meer is gestegen naar 20%. Er is dus wel wat groei, maar dit is nog steeds te weinig.

De streefwet leek niet te werken, er waren dan ook geen sancties verbonden aan het niet halen van het streefcijfer. Hierdoor werden bedrijven niet genoeg aangespoord om meer vrouwen in dienst te nemen. Een mogelijke oplossing van dit probleem is een quotum, waarbij bedrijven praktisch gedwongen worden om meer vrouwen in dienst te nemen.

In veel andere landen zoals Duitsland ijkt een soortgelijk quotum te werken. Na het laatste verslag van de monitor topvrouwen in 2020 is dan ook van hen het advies gekomen om een quotum in te stellen. Het kabinet, inmiddels demissionair, heeft dit advies overgenomen. Binnenkort zal hierover gedebatteerd en gestemd worden in de tweede kamer. Niet iedereen zit echter te wachten op een quotum, volgens sommigen zou het er voor zorgen dat vrouwen niet worden aangenomen voor waar ze goed in zijn, maar vanwege hun geslacht.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *