Zonder samenwerking zijn we nergens

Zonder samenwerking zijn we nergens

Beeld: Pixabay/ Anemone123

CHINA – Samenwerking staat centraal in deze pandemie. Alle sectoren moeten samenwerken om het virus onder controle te krijgen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is een divers opgeleid team dat samenwerkt om de gezondheid van de wereldbevolking te verbeteren. Het WHO team bestaat uit wetenschappers, specialisten en onderzoekers. Zij hebben anderhalve week onderzoek gedaan naar de herkomst van het virus in Wuhan. 

Het WHO team werkt met de term interprofessionele samenwerking. Dat houdt in dat twee of meer partijen met en over elkaar leren om samen de zorg te verbeteren. Het is dus een vorm van samenwerking die niet spontaan ontstaat. Mensen met verschillende kennis kunnen hierdoor samenwerken. Door op deze manier met elkaar te werken ontstaat er een betere kwaliteit van de samenwerking en kunnen professionals beter hun werk doen, meldt het vragenlijstonderzoek van Jose Peeters. Interprofessionele samenwerking wordt het meest gebruikt bij complexe situaties, zoals het achterhalen van de herkomst van Corona.

Een voorbeeld van zo’n interprofessionele samenwerking is tussen de Nederlandse Marion Koopmans en directeur-generaal Tedros Adhanom. Beide zitten in de Wereldgezondheidsorganisatie team en doen ze samen onderzoek. Koopmans is viroloog en Adhanom bioloog; twee totaal verschillende kanten, die elkaar enorm versterken in dit onderzoek. Hoe deze verschillende kanten elkaar ondersteunen is te horen in de audio hieronder. Amber Weevers en Pim van Reeuwijk vertellen over de kennis die zij hebben en hoe ze die kunnen gebruiken bij het onderzoek.

De voedselmarkt in Wuhan wordt nog steeds aangewezen als plaats delict. Volgens het WHO team is het extreem onwaarschijnlijk dat het virus uit een Chinees lab komt. Het virus zou wel snel kunnen verspreiden op de markt, maar er was op 8 december al een besmettingsgeval. Op 12 december kwam de eerste besmetting op de markt. Onderzoekers denken dat het virus eind november 2019 al om zich heen sloeg. Dominic Dwyer uit het WHO team laat weten dat het nog jaren kan duren voordat het hele verhaal boven tafel is.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *