‘Je hebt motivatie nodig om te sporten, zonder motivatie ben je nergens’

AMERSFOORT – Sportscholen zijn al sinds 15 december gesloten. Yoga- en groepslessen zijn niet te volgen en alle fitnessapparaten staan stil. In totaal heeft Nederland 1800 sportscholen en 4000 fitness ondernemingen, meldt NL Actief. We moeten dus wat anders verzinnen om wel fit te blijven tijdens de lockdown. Danique (16) uit Amersfoort kon niet stil blijven zitten en begon met thuis sporten.

In het begin vond iedereen het nog vernieuwend. Je spieren trainen door flesjes water als gewichten te gebruiken of touwtjes springen in plaats van een rondje op de loopband. Inmiddels is thuis sporten niet meer vernieuwd waardoor het niet zo makkelijk is om motivatie te houden voor het sporten. ‘Je hebt motivatie nodig om te beginnen, zonder motivatie ben je nergens’, vertelt Danique. ‘Mij helpt het om af en toe iets nieuws aan te schaffen: nieuwe gewichten, nieuwe banden of een sportset. Door nieuwe materialen aan te schaffen kun je andere oefeningen doen, waardoor het thuis sporten wel vernieuwd blijft’, vertelt Danique lachend.

Youtube staat ook vol met workouts in verschillende soorten en maten. Zo kan je je benen trainen in vijftien minuten, maar kan je ook een cardio training doen in 30 minuten. ‘Je kan ook met iemand samen sporten. Ik heb mijn zus wel is gevraagd of ze met me mee wilde doen. Als je liever op afstand wilt sporten kun je ook een app downloaden. Sporten hoeft niet per se een workout te zijn. Een stukje wandelen is voor sommigen genoeg. We zitten de hele dag achter onze laptop en dan is het juist fijn als je even weg kan’, vertelt Danique.

In 2018 waren er volgens het CBS ruim 26 duizend sportclubs, 1145 watersportclubs en 1250 sportscholen in Nederland. In 2017 telde Nederland 1500 fitnessbedrijven met tweeduizend vestigingen. Een sportclub had in 2018 gemiddeld 192 leden. Er zitten dus behoorlijk wat mensen binnen die niet mogen sporten. Er zijn geen wedstrijden, de zalen zijn dicht en het publiek is ook niet welkom, meldt de Rijksoverheid. Topsporters in topcompetities mogen wel trainen en wedstrijden spelen.

‘Hoe lang ik nog thuis blijf sporten hangt echt van corona af. Als de sportscholen weer open gaan, sta ik liever daar te sporten dan in mijn kamer. We moeten afwachten wat er gaat gebeuren, maar voorlopig heb ik genoeg motivatie om door te blijven gaan’, zegt Danique vastberaden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *