Waarheid over ontpoldering Hedwigepolder

HULST – Oud-Statenlid Johan Robesin, de partijleider van Provinciaal Belang Zeeland, heeft op donderdag 4 februari zijn boek “Alles voor de Hertogin” uitgebracht. Van dit boek stuurt hij naar elk lid van de Tweede Kamer een exemplaar samen met een petitie aan de Tweede Kamer om een parlementaire ondervraging in te stellen naar de besluitvorming rond het dossier Hedwigepolder.

Robesin zet zichzelf al jaren in tegen ontpoldering. Robesin zeg dat het onder water zetten van de Hedwigpolder niets met het herstel van de natuur te maken heeft. Daar heeft hij ook bewijs voor. Het zou alleen met de belangen van de Antwerpse haven te maken hebben.

Het oud-Statenlid geeft meerdere redenen waarom de ontpoldering van de Hedwigepolder volgens hem niet deugt. Zo zegt hij dat vele vogelsoorten het gebied waar ze verblijven of voedsel vandaan halen zullen verliezen en dat het een vernietiging is van een eeuwenoud cultuurlandschap. Hij noemt dit “pure ecocide”, wat een internationaal gezien strafbare handeling is die om aangifte roept.

Op 15 November 2009 heeft Johan Robesin de Leden van de Tweede Kamer een open brief gestuurd met de titel “Alarm voedseltekort Europese Commissie staat haaks op grondroof Hedwigepolder.”

Van 16 tot 18 november 2009 zou in Rome een top van de VN-organisatie voor voeding en landbouw FAO plaatsvinden. Hierin zou José Manuel Barosse, voorzitter van de Europese Commissie, pleiten voor een wetenschappelijk waarschuwingssysteem voor voedseltekorten. De ontpoldering van de Hedwigepolder zou ervoor zorgen dat de vruchtbare grond teruggegeven zou worden aan de zee en als het aan het Ministerie van LNV zou liggen, zouden er nog meer ontpolderingen komen. In de brief legt Johan de Leden van de Tweede Kamer de vraag voor hoe het moreel nog langer te verantwoorden is om door te gaan met de ontpoldering gezien het pleiten van José Manuel Barosso.

Robesin heeft op deze brief nooit antwoord gekregen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *