Opening basisscholen niet zonder horten of stoten

Opening basisscholen niet zonder horten of stoten

Beeld: Rik Vermeulen

De basisscholen mochten, na maanden, haar deuren weer openen vorige week. Waar veel leraren en leraressen hun vraagtekens hebben gezet bij de vroege opening van de scholen waren de meesten toch blij met het besluit. Eindelijk weer echt lesgeven en de live-interactie met leerlingen. Toch moest de scholen nieuwe maatregelen treffen.

Nieuwe maatregelen

Na maanden dicht te zijn geweest mogen ze dan eindelijk open. Gelukkig is dit geen onbekend terrein voor de basisscholen, ze hebben eerder de deuren moeten sluiten en heropenen.  Toch moesten de scholen wel de nodige maatregelen treffen. Ze werken middels een buddy-systeem, ze doen alles met hun maatje. Zo zitten de kinderen op basisschool het Anker in Wijk bij Duurstede niet meer in groepjes maar twee aan twee. Ze gaan samen hun eten en drinken pakken, hun schrift halen en samen handen wassen. Zo wordt het grootste contact van de kinderen onderling beperkt.

Thuisquarantaine

Mocht er een leerling besmet raken met het coronavirus dan moet de rij waarin de leerling zit in thuisquarantaine. Voor de lessen moet dan een oplossing gevonden worden, de fysieke lessen blijven namelijk doorgaan. Vanwege privacy redenen mogen de kinderen niet op een livestream komen, dus dat is geen optie. Het moet dus zo geregeld worden dat de docent een fysieke les geeft en de les apart opneemt, zodat ze deze video kan sturen naar de leerlingen die in thuisquarantaine zitten. Dubbel werk dus voor de leraren en leraressen op de basisscholen.

Uitstel van de opening

Voor verschillende scholen in het land was afgelopen toch niet de week van de heropening. Door de onverwacht hevige sneeuwval waren veel basisscholen genoodzaakt om de deuren nog een tijdje dicht te houden. Voor zowel docenten als leerlingen waren veel scholen niet bereikbaar, zijn eind vorige week en begin deze week geopend.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *