Eerste keer stemmen: kies je voor het klimaat van Jesse Klaver of het uiterlijk van Thierry Baudet?

Eerste keer stemmen: kies je voor het klimaat van Jesse Klaver of het uiterlijk van Thierry Baudet?

Beeld: Selena van der Tholen

Op 17 maart 2021 is het zover, de tweede Kamerverkiezingen gaan dan naar verwachting van start. Vijf procent van de Nederlanders mag dan voor het eerst stemmen. Bij de eerste keer stemmen komt er toch veel op je af, maar hoe pakken jongeren dit aan? En hoe kan je dit het beste aanpakken?

Stemmen in Nederland

Elke vier jaar mag elke Nederlander van 18 jaar en ouder stemmen aan de hand van kandidatenlijsten. Op deze dag wordt de nieuwe volksvertegenwoordiging gekozen. Als kiezer laat je weten welke politieke partij je in de Tweede Kamer en eventueel ook regering wil. Na de verkiezingen wordt de Tweede Kamer opnieuw samengesteld met de gekozen personen. Ook het proces om een nieuw kabinet te formeren wordt dan gestart.

Op de verkiezingsdag kan je van 7.30 tot 21.00 op een stemlocatie stemmen. Op het stembureau moet je jezelf legitimeren aan de hand van een geldig legitimatiebewijs en je stempas. Als dit gecontroleerd is door de medewerkers krijg je een stembiljet en loop je naar een vrij hokje. Je maakt dan je keuze op wie je wil stemmen, dan zet je een rood kruis voor die naam. Als je klaar bent vouw je de kaart weer op en stop je deze in de stembus.

Tips

Waar je op stemt en hoe dat werkt moet nu wel duidelijk zijn. Nu komt alleen een van de lastigere dingen, besluiten op wie je stemt. Voor de een is dit altijd al duidelijk geweest en voor de ander blijft dit een groot vraagteken. Als je nog niet weet op wie je stemt is dat zeker geen ramp, hieronder staan een paar tips hoe je dit rustig kan bepalen. Je hebt nog een maand dus vandaag besluiten op wie je stemt is geen plicht.

Als je je nog nooit hebt verdiept in politieke partijen en volksvertegenwoordigers is het handig om eerst een stemhulp in te schakelen. Via verschillende websites kan je dit doen door aan de hand van een soort quiz bij stellingen van politieke partijen aan te geven of je het eens of oneens bent. Je hebt verschillende stemhulpen: Stemwijzer, Kieskompas en de Partijwijzer zijn een paar grote. De Partijwijzer is al gericht op jongeren. Naast deze wijzer komt er nog een mogelijkheid: de Jongerenkieswijzer. Deze is echter nog niet online.

Bepaal voor jezelf wat je belangrijk vindt, welke onderwerpen moeten volgens jou meer aandacht krijgen? Dit kunnen onderwerpen zijn zoals onderwijs, klimaat, LHBTI, migratie, basisinkomen enzovoorts. Ook is het belangrijk dat je je beslissing over een partij niet op een debat of interview baseert. Door meerdere debatten te kijken en meer artikelen te lezen kan je je beter oriënteren.

Als je een keuze hebt gemaakt probeer je dan te bedenken waarom je op een bepaalde partij of persoon gaat stemmen. Zo kan je je stem ook vertegenwoordigen in mogelijke discussies met vrienden of familie. In Nederland hebben wij ook het stemgeheim, niemand heeft het recht te weten op wie je stemt. Wat je dus stemt hoef je niet per se met iemand te delen.

De eerste keer voor Sanne

Sanne van Eldik (19) mag dit jaar voor het eerst stemmen. Ze zit in de jongerenraad van gemeente Buren. Door in deze raad te zitten leert ze al veel over het vertegenwoordigen van je eigen mening. “Op deze manier krijg je toch wat van politiek mee. Wij zijn niet per se links of rechts, als raad staan we meer als vertegenwoordiging voor de jongeren” verteld Sanne. “Toch heb ik het, ondanks de raad, wel moeilijk om een beslissing te maken op welke partij ik nou ga stemmen.” Sanne heeft afgelopen week nog een stemwijzer ingevuld en gaat nog op onderzoek uit naar de standpunten van de partijen die uit de wijzer kwamen. Ze kan iedereen aanraden om wel te gaan stemmen en uit te zoeken wat je belangrijk vindt. “Ik zou zeggen vertrouw niet op een stemwijzer maar vul er meerdere in, omdat ze soms nog best wel verschillende resultaten kunnen geven en kijk altijd naar de standpunten op de website om te zien of je het met merendeel eens bent.”

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *