Groentjes in ondernemen, helden in groen denken

Groentjes in ondernemen, helden in groen denken

Het team van Söz!

ROTTERDAM – Het Rode Kruis deed onderzoek naar de zorgen van ruim 700 jongeren over klimaatverandering. Hieruit bleek dat 21 procent van de jongeren zich nu meer zorgen maakt over klimaatverandering dan voor de coronacrisis. Een heel groot deel van de onderzochte jongeren, namelijk 73 procent maakte zich sowieso al ernstige zorgen over de veranderende wereld om hen heen. Zo ook jonge ondernemers Nisa Özen (17), Rosie Weers (17) en Maaike Kalkhoven (20).

Nisa en Rosie zette naar aanleiding van een schoolproject samen met hun klasgenoten Maas (16), Merlijn (16), Muhammed (16) en Nicolas (16) een duurzaam en maatschappelijk verantwoord tassenbedrijfje genaamd Söz op, ‘Muhammed kwam met de naam Söz. Het betekent ‘belofte’ in het Turks en dit is toepasselijk: we maakte die dag een belofte aan elkaar om goed ons best te doen én we maken een belofte aan de wereld dat onze tassen duurzaam zullen zijn.’ aldus Nisa.

En hun best dat deden ze; de groep won de eerste én tweede prijs met hun pitch voor Stichting Jong Ondernemen. De waterdichte en stevige tassen van Söz zijn gemaakt van gebruikte zonneweringen en worden in elkaar gezet door het naaiatelier van Stichting Stunt. Deze plek biedt onder anderen vluchtelingen een weg naar de arbeidsmarkt.

Ook jonge ondernemer Maaike zorgt dat ze haar zorgen omzet tot actie als het gaat om haar bedrijfje Olifant&Mus, ‘Een kaartje sturen is veel leuker dan even een snel WhatsAppje of een mailtje, maar goed… een kaartje wordt vaak weggegooid na verloop van tijd. Enorm zonde want er zijn hele bossen voor weggekapt!’ Daarom laat Maaike haar kaartjes drukken bij een bedrijf dat de vezels uit landbouwafval gebruikt om papier te maken.

Over de auteur

Floor Hoogstad

Floor Hoogstad is een pittige journalist in spe. Als Rotterdamse is ze recht door zee en niet bang om doelgericht te werk te gaan. Zo vertrok ze op zeventienjarige leeftijd voor een jaar naar Spanje om hier de taal te leren om later het werkveld in te gaan als Spaanstalig verslaggever. Hoogstad werkte eerder al als verslaggever voor Zomercampus010 en jureerde dit jaar nog voor de eerste editie van de Mark Hoogstad Beurs. In de toekomst hoopt Hoogstad aan de slag te mogen gaan als misdaadverslaggever. Als ze in haar vrije tijd niet bezig is met Netflix afspeuren naar misdaaddocumentaires, is Hoogstad te vinden pleur op de Rotterdamse terrassen met een krantje en een grote bak pleur .

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *