Jonge alleenstaande moeder en student zijn? Hoe combineer je dat?

Jonge alleenstaande moeder en student zijn? Hoe combineer je dat?

Beeld: G'heaven Martha 'Gigi'

Sinds 8 februari mochten de kinderopvangen en scholen weer open en konden veel kinderen weer dagelijks naar school toe gaan. De last van de meeste ouders om thuis constant bezig te zijn met hun kind en hun schoolwerk, werd voor velen verminderd. Voor de thuiswerkende ouders betekende dat, dat het weer makkelijker werd om hun werktaken van achter hun laptop aan de eettafel uit te voeren. Toch wordt het voor sommige thuiswerkende ouders hier en daar nog moeilijk gemaakt.

Ondanks dat de scholen zelf weer open zijn, betekent dat niet dat de kinderen zoals oudsher een volledige schooldag op school en de opvang kunnen doorbrengen. Op veel plekken in het land wordt per groepje lesgegeven, met als gevolg dat ouders regelmatig op verschillende tijden hun kinderen moeten wegbrengen en ophalen.

Daarbij deelt de Rijksoverheid eerder deze maand, dat BSO’s (buitenschoolse opvang) alleen toegankelijk zijn geworden als noodopvangen voor kinderen met één of beiden ouders die werken in een cruciale beroepsgroep of voor kinderen die vanwege bijzondere problematiek of een moeilijke thuissituatie maatwerk nodig hebben. Voor andere ouders die hun kind in het verleden ook naar de BSO brachten, zijn deze dus nog steeds gesloten. Zij moeten midden in hun werkdag stoppen en haasten om hun kind snel op te halen, zodat ze weer aan het werk kunnen.

Omdat de kinderen van deze ouders toch nog vaak thuis zijn, zijn zij genoodzaakt om een balans te vinden tussen hun werk en hun leven als ouder zijnde. Dit is moeilijk en stressvol en kan in sommige gevallen zelfs voor ernstige mentale problemen zorgen. Maar hoe is dat als je een jonge alleenstaande moeder bent en dit moet combineren met studeren?

Verslaggever Gigi liep een dag mee met de jonge alleenstaande moeder Milly. Ze vertelt hoe ze de dag doorkomt, hoe ze haar leven als moeder en student combineert en wat de voor- en nadelen voor haar zijn om thuis te studeren en tegelijkertijd te moeten zorgen voor haar kind. Daarbij deelt Chayene Lensen, maatschappelijk werkster en coach van Moeders van Rotterdam, hoe zij alleenstaande moeders in deze moeilijke tijd helpt en geeft ze nog enkele tips hierover.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *