“Even een goede afwisseling van corona”

“Even een goede afwisseling van corona”

UTRECHT- Afgelopen weekend kon er voor het eerst sinds 2018 weer geschaatst worden in het land. Van de Friese meren tot de Utrechtse grachten. In het Wilhelminapark werd er volop geschaatst door jong en oud. RTL-weervrouw Nicolien Kroon spreekt ons over het schaatsweer en de verwachtingen.

 In het weekend kon er goed geschaatst worden en daar maakten men gebruik van. Overal in het land zag je mensen het ijs op gaan, maar ook schaatsers door het ijs zakken. Bij het Wilhelminapark werd het zelfs zo druk dat het park zaterdag ontruimd moest worden. De politie vond het te druk, waardoor er niet meer aan corona-regels werd gehouden. Op zondag werd er gelukkig nog wel geschaatst.

Dat er afgelopen weekend geschaatst kon worden was geen verrassing voor de meteorologen van Nederland. Zij maken gebruik van verschillende weermodellen. “Het ene weermodel kan verder vooruitkijken dan de ander. We hebben weermodellen die 24 tot 48 uur vooruit kunnen kijken, maar we hebben ook weermodellen die bereken tot ongeveer twee weken vooruit,” vertelt Kroon (42).

Of er dit jaar nog een keer geschaatst kan worden is heel klein. “In maart worden de nachten alweer korter en de zon wordt warmer, dus ik denk dat er niet meer geschaatst gaat worden. Wat jammer is, ook omdat het een goede afwisseling is van corona.”  zegt Kroon. Wel kan er nog een winterse bui komen maar zo koud als vorige week kunnen we niet verwachten.

Waardoor het dit weekend al vijftien graden wordt, is niet heel ingewikkeld, vertelt Kroon. “Toen het hier koud was, was er een hoogdruk gebied boven Scandinavië en Rusland die zorgden voor een noordoosten wind. Die koude wind waaide naar Nederland, waardoor het zo koud was. Daarom noemen meteorologen dit de ‘Russische beer’. Nu we meer richting een laag drukgebied liggen krijgen we wind vanuit het zuidwesten. Dat zijn weer hoge temperaturen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *