Hoge bomen vangen veel zout

Hoge bomen vangen veel zout

Beeld: Roos Verbrugh

Meer dan honderd miljoen kilo zout, dat is wat de afgelopen dagen op de Nederlandse snelwegen is gestrooid. De gevolgen voor de natuur worden volgens adviseur van de Bomenstichting Annemiek van Loon niet goed meegerekend in het strooien. “De nadelige effecten van het strooien van zout in de natuur worden niet goed genoeg meegewogen”, aldus van Loon.

De nutriëntenhuishouding

Die honderd miljoen kilo zout verdwijnt in de bodem op een plek waar hij van nature niet voorkomt, legt van Loon uit. De nutriëntenhuishouding, oftewel de voedingstoffen voor planten raakt helemaal over zijn toeren. Bomen kunnen hierdoor belangrijke elementen niet meer opnemen, daardoor kunnen knoppen niet meer uitkomen. Volgende week wordt het al vijftien graden Celsius, hierdoor gaan die bomen als een gek water uit de bodem omboog naar hun takken pompen. Op dit moment zit dat water uit de bodem vol met zout, ook wel Natriumchloride genoemd. Deze zouten moet de boom weer kwijt raken. Wat je dan ziet is dat sommige knoppen afsterven, de bladeren verdrogen al in de knop of je ziet gele randjes al aan de bladeren komen. “Daar groeien de meeste bomen wel weer overheen, maar het is gewoon weer een druppel in de emmer van een verminderde boomconditie”, vertelt van Loon.

Schade aan boomschors

Voor bomen die dicht bij de weg staan kan er nog een probleem plaatsvinden, door opspattend sneeuw met strooizout er in. Als deze pekel, de combinatie van zout en bevroren water, tegen bomen aan komt kan er schade ontstaan aan de boomschors. “Zout heeft een uitdrogende werking en zorgt ervoor dat de schors indroogt”, zegt van Loon. Als boomschors indroogt leeft het eigenlijk niet meer en sterft het af. Boomschors beschermt de boom en zonder deze bescherming hebben schimmels vrij spel en kan de volledige boom afsterven. “Als de bast van de boom af is kan er een inrotten komen waardoor de stam kan breken, maar dat is wel heel ernstig en heb ik nog nooit gezien”, legt van Loon uit.

Alternatief voor strooizout

Om te voorkomen dat strooizout in de toekomst weer schade aan de natuur richt wordt er in Broek op Langedijk gewerkt aan een alternatief voor strooizout, namelijk grassap. Het idee om grassap tegen gladheid te gebruiken komt van Hillebrand Breuker van de provincie Noord-Holland. Al jaren is hij daar verantwoordelijk voor het onderhoud van wegen en bermen. Aan hem was gevraagd om het gras dat in de berm gemaaid werd niet meer daar te laten liggen om weg rotten. Als exoperiment besloot Breukers op een gegeven moment wat van het bermgras te persen. “Van het sap dat eruit kwam nam ik een slokje en dacht: hé, dat is een ziltige smaak. Dit vertelde ik aan mijn collega’s van gladheidsbestrijding en zo werd het idee geboren.”, vertelt hij tegen EenVandaag. Nu staat in Broek op Langedijk de eerste grassapfabriek ter wereld: Grass2Grit.  “Vanuit heel Europa wordt naar ons gekeken en ook Canada heeft interesse. Want wie wil er nu niet met minder zout strooien? We weten hoe slecht het is voor de natuur”, aldus Beuker.

Annemiek van Loon over de gevolgen van strooizout:

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *