De eerste vier weken van Joe Biden

UTRECHT – Joe Biden is op woensdag 17 februari precies vier weken lang president van de Verenigde Staten. Hij is de 46e president van de Verenigde Staten. Koen Petersen, amerikanist en politicoloog, vertelt in de uitzending van deze week over onder andere de eerste vier weken van het presidentschap van Joe Biden.

Joseph Robinette Biden jr. werd geïnaugureerd 20 januari 2021 en is sindsdien aan slag gegaan als de president van de Verenigde Staten. Biden heeft op zijn eerste dag meteen zeventien presidentiële decreten getekend. Decreten zijn besluiten die buiten het Congres om worden genomen. De decreten waren onder meer op het gebied van klimaat, immigratie, energie en coronamaatregelen. In de eerste vier weken heeft Biden in totaal 30 presidentiële decreten ondertekend. Zo besloot Biden de Verenigde Staten weer aan te sluiten bij het Parijse klimaatakkoord. Ook schafte hij Trumps ban op transgender Amerikanen in het leger af, verlengde tijdelijke stopzetting van huisuitzettingen en terugbetaling van studieleningen en hij perkte de privatisering van Amerikaanse federale gevangenissen in.

Zulke decreten zijn makkelijk weer ongedaan te maken door een volgende president, zegt Petersen. Biden schrapte een aantal van de besluiten die zijn voorganger Trump op dezelfde manier nam. Sommigen decreten zijn ook vooral symbolisch en bereiken helemaal niet veel, onder andere omdat het weer zo snel kan veranderen, vertelt de amerikanist.

Ook heeft Biden vorige week tweehonderd miljoen extra vaccins besteld en stuurde gelijk een voorstel voor een nieuwe immigratiewet naar het Congres. Daarnaast heeft Biden het COVID Relief plan opgezet. Dit plan is een groot hulppakket ter waarde van ruim negentienduizend miljard dollar. Hiermee wil hij mensen door de coronacrisis heen helpen. Het pakket is onder andere voor bedrijven, het onderwijs en de zorg.

Populariteit

Uit onderzoek van Gallup, een Amerikaans onderzoek- en adviesbureau, blijkt dat 98 procent van de Democraten tevreden zijn met de eerste weken van president Joe Biden. De republikeinen zijn minder enthousiast. 11 procent van de republikeinen is tevreden met de Biden. Daarnaast is 61 procent van de partijloze kiezers ook positief over de eerste weken. De populariteitsscore van Biden in zijn eerste weken ligt daardoor 57% hoger dan die van zijn voorganger Trump.

De toekomst 

Biden zit nog maar op vier weken en heeft nog drie jaar en elf maanden te gaan. In zijn eerste jaar als president heeft hij vier grote prioriteiten die hij wil aanpakken, vertelt Petersen. Biden heeft als prioriteiten de coronacrisis, klimaat, economie en de rassentegenstellingen.

De president wil graag de scholen en winkels openen. “Gouveneurs gaan over het openen van de scholen, dus als Biden met vaccinaties de trend van besmettingen naar beneden haalt, dan zal de druk op de gouverneurs groter worden om de scholen te openen”, zegt Petersen. Het moet weer normaal worden in de Verenigde Staten volgens Biden. “En hij wil de rust in het land terug te brengen”, vertelt Petersen in de uitzending. In de zomer moet blijken of het coronabeleid werkt.

Klimaat is ook een prioriteit. Biden wil laten zien aan de wereld dat ze weer ‘meedoen’ door verdragen te sluiten en wetten aan te nemen rondom het klimaat. Zie onder andere de deelname aan het Parijse klimaatakkoord. Daarnaast wil hij ook de economie aanpakken, zegt de amerikanist. “Hij wil Amerika weer openen.” Ook wil Biden de inkomensverschillen tussen arm en rijk verkleinen door als overheid meer geld te gaan besteden aan minderbedeelde mensen, zegt de Petersen in de uitzending. In het tweede deel van dit jaar kan je zien door de groei van de economie en de werkloosheidscijfers hoe Biden het doet op het gebied van economie. Ook de rassentegenstellingen is een prioriteit van president Biden. Maar dit is lastig meetbaar. Het is meer een toon die Biden zet tegenover de burgers van de Verenigde Staten.

Beeld: Koen Petersen – Door: Koen Petersen

Wie is Koen Petersen?:

Koen Petersen is geboren in 1968 in Haarlem. Hij is amerikanist en politicoloog. Ook is hij analist bij onder andere BNR, NPO, WNL, Volkskrant. Daarnaast is Koen auteur. Hij heeft onder andere de boeken ‘Einddoel Witte Huis’ & ‘IN DE AANVAL!’ geschreven. Daarnaast is Koen publicist bij Elsevier en keynote speaker.

Over de auteur

Isabelle Welling

Hoi! Ik ben Isabelle, 18 jaar en ik kom uit Nijmegen. Ben je benieuwd wat ik doe naast items maken? Volg mij dan op Twitter en Instagram @isabellewelling !

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *