Hoe het hongerprobleem in Afrika blijft stijgen

Hoe het hongerprobleem in Afrika blijft stijgen
Honger is een structureel wereldprobleem. Volgens een recent gepubliceerd rapport van de Verenigde Naties kampen 690 miljoen mensen wereldwijd met honger. In het rapport wordt onderscheid gemaakt tussen honger en ondervoeding. Bij ondervoeding is er sprake van een ander probleem dan bij honger. Bij ondervoeding is er sprake van een tekort aan voedingsstoffen waardoor ook andere fysieke problemen ontstaan. Het rapport focust zich voornamelijk op het schrijnende probleem honger. Vooral veel landen in Afrika lopen tegen een structureel hongerprobleem aan. Armoede, natuurproblemen en de coronacrisis dragen daar niet aan bij. Afrika-expert Rik Jongenelen vertelt over het hongerprobleem in Afrika. Hij legt uit hoe het ontstaat en vervolgens ook stand houdt. Vooral corruptie en politiek wanbeleid blijkt een groot probleem. ‘Een aantal jaren geleden was ik in Malawi.
Daar was een enorm politiek schandaal aan de gang met de toenmalige president, Joyce Banda. Zij bleek namelijk min of meer per ongeluk meer dan de helft van de maisopbrengst verkocht te hebben aan Zuid-Afrika te hebben. En dat terwijl mais het meest oplevert in Malawi. Zo bleef er veel te weinig over voor de eigen bevolking’, aldus Rik Jongenelen.
Een organisatie die veel werk verricht in derdewereldlanden zoals die in Afrika, is het Rode Kruis. Aan de hand van het rapport van de Verenigde Naties hebben zij een gironummer geopend waar geld gedoneerd kan worden om de honger te bestrijden. Dit gironummer is gericht op honger wereldwijd, dus niet alleen in Afrika. Iris van Deinse legt uit hoe het Rode Kruis honger aanpakt. Ze vertelt over de samenwerking met andere landen, om het zo eerlijk en respectvol te laten verlopen voor alle partijen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *