Campagne tegen Songfestival deelname Wit-Rusland

Campagne tegen Songfestival deelname Wit-Rusland

WIT-RUSLAND – Het is al een lange tijd onrustig in Wit-Rusland. Maanden lang zijn er protesten aan de gang tegen president Loekasjenko, hij is met 26 jaar de langstzittende president van Europa.

“Begin augustus 2020 werden er verkiezingen gehouden voor het presidentschap”, vertelt Oost-Europa kenner Hubert Smeets, “Tal van de presidentskandidaten werden geweigerd om mee te kunnen doen aan deze verkiezingen.” Toch was er één presidentskandidaat die wel was toegelaten, Svetlana Tichanovskaja. Volgens de officiële uitslag werden de verkiezingen gewonnen door Loekasjenko met een grote meerderheid van de stemmen. “Dit was opvallend”, vertelt Smeets, “omdat de meerderheid van de bevolking verwachtte dat Tichanovskaja de verkiezingen zou winnen.”

Na deze verkiezingen barstten er grote protesten uit. Hubert: “Dit kwam vaker voor, maar die protesten duurden meestal niet langer dan één tot twee avonden. Ook beperkten ze zich tot Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland. Bij deze protesten was dat compleet anders. De politie treedt hard op tegen deze protesten. Niet alleen in de straten van Minsk, maar ook in de buitenwijken en bij mensen thuis.”

The Belarusian Foundation for Cultural Solidarity is een campagne gestart om de EBU te vragen om het lidmaatschap van de nationale omroep van Wit-Rusland, de BTRC, te ontnemen. Ook vragen ze om Wit-Rusland te diskwalificeren van het Eurovisie Songfestival. Alexandr Chahovski is één van de mensen achter deze campagne. Hij zit nu in Litouwen. “Veel mensen zijn gevlucht naar landen zoals Polen en Litouwen, omdat er zo hard wordt opgetreden tegen de burgers die de overheid tegenspreken”, vertelt hij.

In de onderstaande audioreportage vertelt Alexandr Chahovski, één van de mensen achter deze campagne, over waarom deze gevoerd wordt. Ook vertelt Hubert Smeets meer over de geloofwaardigheid van een bewering die de nationale omroep van Wit-Rusland BTRC heeft gemaakt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *