Vaccinatie 85-plussers ‘Nu al zien we de effecten van vaccinatie.’

Vaccinatie 85-plussers ‘Nu al zien we de effecten van vaccinatie.’

Eind januari in Nederland de vaccinatie van 85-plussers begonnen. Iedereen boven de 85 jaar heeft een brief ontvangen met een oproep voor vaccinatie bij een locatie in de buurt.  De keuze om wel of niet gevaccineerd te worden is vrijwillig. De groep bestaat in totaal uit 220.000 ouderen.

61% van de thuiswonende ouderen die een oproep hebben gekregen heeft de eerste vaccinatie gehad, maakte Rijksoverheid bekend. Dit gaat over de periode tot en met 21 februari. De ouderen worden ingeënt met het BioNTech/Pfizer vaccin. In de afgelopen persconferentie vertelde Hugo de Jonge dat het aantal besmettingen bij de ouderen nu al afneemt. ‘Nu al zien we de eerste voorzichtige effecten van vaccinatie. Onder de alleroudste mensen en in de verpleeghuizen neemt het aantal nieuwe besmettingen nu al af. En datzelfde geldt onder de covid-zorgmedewerkers in het ziekenhuis en dat is hoopvol.’

Gretha de Groot is 86 jaar en gaat binnenkort laat zich vaccineren. ‘Ik heb wel een beetje getwijfeld zal ik het wel of niet doen. Maar ik kwam tot de conclusie dat je niet anders kan, want ik wil niemand besmetten mocht ik het eventueel bij mij dragen.’  Gretha is vooral blij dat ze nu geen anderen kan besmetten. “Voor mezelf had ik er eigenlijk helemaal nog niet aan gedacht. Ik wens niet iemand te besmetten als ik iets bij mij zou dragen.” Ouderen zijn kwetsbaarder wanneer ze corona oplopen, daarom is er ook voor gekozen deze groep als eerste te laten vaccineren.

De dochter van Gretha, Carien is erg blij met de vaccinatie. “Mijn moeder is begin dementerend. Ik denk dat ze zich niet heel erg bezig heeft gehouden met de afweging om wel of niet gevaccineerd te worden.” Het is niet verplicht om gevaccineerd te zijn in verzorgingstehuizen, en toch vonden Carien en haar broer dit een fijner idee. “Mijn broer wilde haar vooral graag gevaccineerd hebben voordat ze naar het verzorgingstehuis gaat. Zelf vond ik dit ook een fijner idee, ze kan nu eindelijk de zorg krijgen die ze nodig heeft.”

Er wordt gedacht dat tegen de herfst iedereen die gevaccineerd wil worden dat kan zijn. Hugo de Jonge: ‘Op de drempel van de lente hopen we de meest kwetsbare mensen en de mensen die voor hen zorgen te hebben gevaccineerd. Op de drempel van de zomer zouden alle groepen met een verhoogd medisch risico ingeënt kunnen zijn, en meer. En op de drempel van de herfst zou iedereen geprikt moeten kunnen zijn.’

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *