Wat gebeurt er nu in Myanmar? Oud-correspondent Michel Maas legt uit.

MYANMAR – In Myanmar is het chaos. Al meer dan een maand geleden heeft het leger van Myanmar een staatsgreep gepleegd. Omdat de bevolking van Myanmar boos is op het leger, gaat zij al weken de straat op. Maar de druk neemt toe en de demonstraties gaan niet zo vreedzaam meer. 

Om goed te begrijpen wat er nu in Myanmar gebeurd, moeten we terug gaan in de tijd. In 1988 pleegde het leger ook een staatsgreep. De politica Aung San Suu Kyi komt dan aan de macht, maar dit wordt met veel militair geweld weer neergeslagen. Suu Kyi is op dat moment ook de leidster van de politieke partij NLD. Dan komt de militaire commandant Saw Maung aan de leiding. Toch wint in 1990 de partij van Suu Kyi de verkiezingen, maar dit wordt genegeerd. Nu dus weer een staatsgreep. Afgelopen november waren er ook verkiezingen, die de NLD weer met overmacht won. Op 1 februari arresteerde het leger, onder leiding van generaal Min Aung Hlaing, de regering. Als reden gaf het leger dat de verkiezingen niet eerlijk waren gegaan. Maar of dat de echte reden is, is nog maar de vraag.

Volgens correspondent Michel Maas is de reden simpelweg dat het leger weer de macht wil. ‘Ze zeggen dat er is geknoeid met de verkiezingen, maar dat is volstrekt onwaar. Ze moeten natuurlijk een excuus hebben’, aldus Maas. Michel Maas is achttien jaar lang correspondent geweest in Zuidoost-Azië. Dit werk deed hij voor de Volkskrant en de NOS. Daarvoor werkte hij als Oost-Europa-correspondent in Boedapest. Hij deed hiervoor jaren verslag van de oorlog in Kosovo. Nu is hij weer anderhalf jaar terug in Nederland. Hij vertelt over Suu Kyi en hoe belangrijk zij is voor het land: ‘Zij is echt het boegbeeld van de democratie. Ze heeft in 1990, 2015 en in 2020 de verkiezingen gewonnen. Dan ben je de onbetwiste leider van de democratie. Suu Kyi heeft twintig jaar onder huisarrest gezeten en ze heeft ook de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen in 1991. In Myanmar is er niemand zoals zij, voor velen is ze een voorbeeld daar. Zij is de democratie.’ Suu Kyi wordt vastgehouden door het leger. Sinds haar arrestatie op 1 februari is ze niet meer in het openbaar verschenen. Wel is ze verschillende keren via een videoverbinding te zien geweest, omdat ze voor de rechter moest komen. De 75-jarige leidster hangt een zware celstraf boven het hoofd. Maandag 15 maart is de volgende zitting.

Inmiddels is het al meer dan een maand geleden dat het leger Myanmar over heeft genomen. Sindsdien zijn er vele demonstraties in Myanmar. Maas: ‘Wat opvalt is dat de mensen massaal de straat op gaan. Ze laten zich niet intimideren. De vraag is hoelang de demonstranten dit gaan volhouden. Het leger slaat steeds harder terug, er zijn zelfs al doden gevallen. Het begon met traangas, maar er wordt nu ook met scherp geschoten. Hoe ver gaat dat door?.’ Volgens Maas zijn er twee opties hoe de situatie kan eindigen: ‘Het leger kan inbinden, dan hebben ze echt verloren. Of de demonstraten worden van de straat gejaagd, dan wordt Myanmar een open gevangenis. Dan zijn de militairen wéér de baas’.

Sinds de demonstraties is er ook veel commotie over Myanmar op sociale media. Vele platformen van sociale media gingen een tijdje op zwart in Myanmar. Voor veel jonge Myanmarezen is dat een probleem, omdat ze daar ook hun woede kunnen uiten. Zo gingen de foto’s van de 19-jarige Ma Kyal Sin viraal.. Ze werd op woensdag 3 maart neergeschoten. Ze droeg een shirt met de tekst ‘Everything will be OK’. Het meisje is het gezicht geworden van de demonstraties. Ook op 9 maart werd een video veel gedeeld waarin een non voor de politie knielt. Ze smeekte de politiemannen om te stoppen met schieten. De non heette Ann Rose Nu Tawng. Ze stond al vaker tussen de demonstraties.

Maas weet nog niet hoe de toekomst van Myanmar eruit gaat zien. ‘Ze zullen het moeten uitvechten. Als het volk wint, zal er geen enkele generaal proberen om opnieuw een staatsgreep te plegen. Als het volk verliest, hebben ze kans dat ze weer tien of twintig jaar moeten wachten tot er weer een kans komt om te demonstreren.’

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *