Dit jaar een ‘slap aftreksel’ van St. Patrick’s Day

Dit jaar een ‘slap aftreksel’ van St. Patrick’s Day

Foto: Jessilyn van de Coevering

Het is bijna tijd voor de welbekende Ierse feestdag. Op 17 maart is het alweer St. Patrick’s Day. Inmiddels is het niet alleen meer een feestdag dat in Ierland wordt gevierd, maar over de hele wereld. Het is een zeer belangrijke feestdag voor de Ieren, maar dit jaar kan het niet doorgaan op de manier waarop het normaal gevierd wordt. De maatregelen in Ierland zijn namelijk zeer streng. Over hoe deze feestdag er normaal uitziet en hoe het dit jaar er mogelijk uit gaat zien, vertelt NOS-correspondent van het Verenigd Koninkrijk en Ierland, Tim de Wit.

Dit jaar 2021

Door de gevolgen van het coronavirus is het logisch dat St. Patrick’s Day dit jaar niet gevierd kan worden met een groot feest. Daarbij zijn de maatregelen in Ierland tegenwoordig ook erg streng, waardoor er niet veel mogelijkheden zijn om toch St. Patrick’s Day te kunnen vieren. Zo mogen ze in Ierland bijvoorbeeld geen bezoek ontvangen. De enige reden dat je toch bezoek zou mogen ontvangen, is wanneer het bezoek van essentieel belang is. “Er zullen vast alternatieven bedacht worden door bijvoorbeeld online initiatieven”, vertelt De Wit over het coronaproof vieren van St. Patrick’s Day. Toch noemt hij dat het dit jaar een ‘slap aftreksel’ zal zijn van de feestdag. De Ierse overheid waarschuwt nadrukkelijk, dat mensen zich wel aan de maatregelen moeten proberen te houden. Waarom de overheid dit doet heeft een duidelijke reden volgens De Wit: “Tijdens kerst hebben veel mensen de regels genegeerd en vierden zij het alsnog met familie. Dit zorgde voor een grote stijging in de besmettingscijfers.” Gezien St. Patrick’s Day zo belangrijk is in Ierland, is de overheid op zijn hoede dat mensen zich niet in zullen kunnen houden.

Dublin kan dit jaar, voor de tweede keer op rij, de St. Patrick’s Day parade niet door laten gaan. Daarom viert Dublin net zoals vorig jaar St. Patrick’s Day online. Het online festival duurt van 12 maart tot en met 17 maart. Over de hele wereld hebben mensen de mogelijkheid om het festival te volgen.

Tradities

Een van de meest bekende tradities van St. Patrick’s Day is het dragen van groene kleding. Daarnaast zijn er ieder jaar op St. Patrick’s Day parades die veel bezoekers trekken. Mensen gaan normaal gezien massaal naar kroegen om te feesten op deze dag. Ook hebben de kroegen meestal op St. Patrick’s Day speciale deals voor Iers bier, wat erg veel gedronken wordt op St. Patrick’s Day. Een ander soort alcohol wat veel wordt gedronken is whisky. Deze tradities zijn welbekend bij de meeste mensen Een ander, minder besproken traditie, is het eten van traditioneel eten. Een belangrijk gerecht is corned beef cabbage. Dit gerecht wordt daarom over het algemeen geassocieerd met St. Patrick’s Day.

Ook associëren mensen St. Patrick’s Day met een aantal andere symbolen. Een aantal van deze symbolen zijn de kleur groen, een klaver, en een leprechauns. Leprechauns hebben ook een eigen feestdag op 13 mei, maar zijn ook een belangrijk symbool op St. Patrick’s Day.

De oorsprong

De geschatte overlijdensdatum van Saint Patrick is 17 maart. Een van de meest bekende legendes over Saint Patrick is dat hij de Heilige Drie-eenheid uit kon leggen door het gebruik van een Shamrock, oftewel een driezijdige klaver.

Waarom Saint Patrick de titel kreeg als heilige na zijn dood, is door het werk wat hij heeft gedaan in Ierland. Saint Patrick zag het als zijn taak om het Christendom naar Ierland te brengen.

Een andere legende waar Saint Patrick bekend om staat, is dat hij slangen zou hebben verdreven uit Ierland. Er hebben namelijk nooit slangen geleefd in Ierland.

Inmiddels is St. Patrick’s Day een dag wat is uitgegroeid tot een dag waarop Ieren de dag vieren door het uiten van de Ierse identiteit. De Wit beschrijft St. Patrick’s Day daarom als een soort ‘Koningsdag voor de Ieren’. Daarom is het zo een belangrijke feestdag in Ierland. Het is niet alleen nog maar een belangrijke feestdag die gevierd wordt in Ierland, maar voor veel landen over de hele wereld. Ieren vinden het volgens Tim de Wit ook niet erg dat het over de hele wereld wordt gevierd: “Ze zijn totaal niet nationalistisch. Omdat ze weten dat Ieren overal in de wereld zitten is het ook een feest waarbij iedereen zich bij mag aansluiten.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *