Rondkomen als kunstenaar tijdens corona

Rondkomen als kunstenaar tijdens corona

Beeld: Marije Spelbos

Door de uitbraak van het coronavirus kunnen kunstenaars, makers en anderen werkenden binnen de culturele en creatieve sector hun werken niet of nauwelijks uitvoeren. Zo ook kunstschilder Marije Spelbos. Voor de coronacrisis reisde zij de hele wereld af om samen met haar vriend muurschilderingen te maken, maar tegenwoordig is zij vooral in haar atelier te vinden.

De afgelopen tijd verschenen er veel nieuwsitems over verschillende sectoren die het erg zwaar hebben tijdens de coronacrisis. Wel mochten de kappers na een lang periode de deuren weer openen en kunnen de winkels binnenkort klanten op afspraak binnenlaten. Maar dit geldt niet voor de kunst- en cultuursector. Hierdoor zijn de theaters, musea en kunstgalerijen gesloten en kunnen kunstenaars hun werk vaak niet goed uitvoeren. Wel kwam het kabinet in het voorjaar van 2020 met het eerste steunpakket van € 300 miljoen. Daarnaast heeft het kabinet in totaal ruim € 1,6 miljard geïnvesteerd om instellingen, ondernemingen en makers in de culturele en creatieve sector te ondersteunen. Maar in hoeverre is dit voldoende? Nederland telde namelijk in het tweede kwartaal van 2020 maar liefst 114 950 bedrijven en instellingen binnen de sector Cultuur, sport en recreatie.

Van schilderen in het buitenland naar schilderen in het atelier, het overkwam Marije Spelbos maar ook haar vriend Leon Keer. Al een aantal maanden kunnen zij niet meer de wereld overvliegen om muurschilderingen te maken in onder anderen Madrid (Spanje), Söderham (Zweden) en Gainesville (Florida).

Naast de bijzondere muurschilderingen maakt Marije ook abstracte kunst. In het interview vertelt Marije dat ze niet weet of zij en haar vriend deze tijd hadden genomen om zichzelf te ontwikkelen. Daarom vindt zij dit een kostbare tijd om deze ontwikkeling mee te maken. Marije richt zich voorlopig op haar abstracte schilderijen. Daarnaast is haar vriend Leon Keer druk bezig voor zijn expositie die in mei tentoongesteld wordt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *