Absoluut gehoor, wat is dat?

Absoluut gehoor, wat is dat?

Veel mensen luisteren elke dag wel even naar muziek. Soms heb je het misschien niet eens door. Bijvoorbeeld als je in de supermarkt loopt of in de auto zit. Bij musici zelf gaat het vaak om een vorm van muzikaliteit. Muzikaliteit is een breed begrip en raakt verschillende vlakken. Het kan gaan om ritme, dynamiek etc. Het belangrijkste zintuig hierbij is ons gehoor. Een speciale toevoeging op het gehoor is absoluut gehoor. Naar schatting hebben zo’n 1 op de 10.000 mensen een absoluut gehoor.

Zo heeft ook Robert Hutten (24) een absoluut gehoor. Hij is blind en speelt al sinds zijn vijfde piano. Hij kwam er al op jonge leeftijd achter dat hij een absoluut gehoor heeft. Zijn ouders merkten dat hij heel snel noten herkende. ‘Absoluut gehoor houdt in dat je zonder referentietoon kan bepalen welke toon het is’, legt Robert uit. Hiermee wordt ook een belangrijk verschil duidelijk. Het verschil tussen relatief en absoluut gehoor.

Evert van Amsterdam, muziekdocent en afgestudeerd aan het conservatorium, licht dit toe. ‘Veel mensen die bijvoorbeeld studeren aan het conservatorium en les krijgen in solfège hebben een relatief gehoor’, aldus Van Amsterdam. Een relatief gehoor houdt in dat je aan de hand van een referentietoon de afstand tussen andere tonen kan bepalen. Door veel training lijkt het soms net alsof professionele musici ook een absoluut gehoor hebben, maar dat is niet zo. ‘Echt absoluut gehoor betekent dat je het meteen weet zonder training’, vertelt de muziekdocent.

Robert gebruikt zijn absolute gehoor ook bij zijn werk. Hij werkt als pianostemmer bij Bol Piano’s in Veenendaal. Met zijn absolute gehoor kan hij veel sneller dan andere pianostemmers bepalen of de piano vals is. Ook gebruikt hij zijn absolute gehoor bij het bespelen van zijn piano en beiaard. ‘Er bestaat ook brailleschrift voor muziek, maar ik doe het veel liever op gehoor’, benoemt Robert. Hoe gaat dat in de praktijk? Verslaggever Thijs Paeper ging langs bij Robert in Ermelo.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *