Utrechts project ‘We are lonely too’ moet eenzaamheid onder jongeren tegengaan en bespreekbaar maken.

Utrechts project ‘We are lonely too’ moet eenzaamheid onder jongeren tegengaan en bespreekbaar maken.
Mylene en Libra begonnen samen een project om eenzaamheid onder jongeren tegen te gaan

UTRECHT- Steeds meer jongeren voelen zich eenzaam door de coronacrisis. Waar de periode tot je 25e voor andere generaties vooral veel feesten en studeren betekende, zitten jongeren over de hele wereld nu al bijna een jaar thuis.

Colleges worden online gevolgd, kroegen zijn gesloten en ook de meeste bijbaantjes zoals horeca werk gaan niet door. Jongeren met bijbaantjes op een kantoor worden geacht vanuit huis te werken. Zelfs sporten, wat voor veel mensen een manier is om wat stoom af te blazen, mocht het afgelopen jaar alleen maar soms in teamverband.

Dezelfde regels golden natuurlijk voor iedereen, niet alleen voor deze jongeren. Hoe kan het dan dat het onder jongeren zo zwaar valt? Veel jongeren wonen in een kleine ruimte, de gemiddelde studentenkamer is niet groter dan 15m3. In deze kleine ruimte speelt zich dus bijna het hele leven af. Bovendien is het contrast in het leven van de meeste jongeren een stuk groter. Waar oudere mensen sowieso al minder uitgingen en sociale contacten hadden, komt de klap voor diegenen in de meest sociale periode van hun leven extra hard aan.

Uit een onderzoek van de NOS deze zomer bleek al dat meer dan 50 procent van de jongeren onder de 25 jaar zich eenzaam voelde, in de leeftijdscategorie 25-29 lag dit iets lager met 48 procent. Sindsdien zijn er geen precieze cijfers meer naar boven gekomen, maar aangezien de lockdowns zijn verlengd en sindsdien strenger zijn geworden en er bovendien weinig hulp voor jongeren bij is gekomen, kan je er vanuit gaan dat dit gevoel van eenzaamheid in ieder geval niet minder is geworden.

Deze eenzaamheid kan nare gevolgen hebben. Eenzaamheid kan namelijk depressieve klachten veroorzaken, en zelfs ervoor zorgen dat mensen last krijgen van suïcidale gedachten. Ook kan eenzaamheid zorgen voor fysieke klachten zoals stress en slecht slapen. Dat jongeren last hebben van deze gevolgen van eenzaamheid wordt duidelijk in de cijfers. Volgens het trimbos instituut werden mentale problemen en psychische klachten in elke leeftijdscategorie erger, maar de categorie 20 tot en met 35 spande de kroon. Uit een ander onderzoek, uitgevoerd door ResearchNed in opdracht van het ISO, bleek dat één op de twintig studenten tijdens de coronacrisis zeer grote problemen ervaart op alle terreinen: mentaal, sociaal-emotioneel, concentratie, motivatie en studievoortgang.

Dat veel jongeren moeite hebben het hoofd boven water te houden, is ook op social media erg duidelijk te zien. Berichten zoals het opiniestuk “studenten slikken de zoethoudertjes niet meer” in het NRC, over hoe de maatregelen van de overheid de student niet genoeg zou steunen in deze tijd, worden massaal gedeeld. Vanuit meerdere kanten horen we oplossingen voor het probleem, zoals afspreken via zoom en naar buiten gaan om te wandelen.

Dit is voor de meeste jongeren echter niet genoeg. Een belangrijk onderdeel van je studententijd is naast veel feesten ook sociaal contact via de opleiding. Bovendien zorgt studeren op locatie er wel degelijk voor dat jongeren beter met de les kunnen meekomen en meer hun best willen doen. Niet zo gek dus, dat veel studenten dit jaar vertraging hebben opgelopen.

Als gevolg komen er steeds meer projecten om jongeren te helpen de kop op steken. Zo zijn er online fora en andere social media acties om awareness te vergroten en jongeren met elkaar in contact te brengen. Een van die projecten is We are lonely too, dit werd opgezet door Mylene Kwint en Libra Telako, een schrijfster en illustrator die samen stage liepen bij projectbureau STAD Utrecht. Hun plan was om een boek te maken voor en door jongeren, met als centraal thema eenzaamheid.

zeven jongeren schreven ieder twee verhalen over hun eigen ervaringen en werden hierbij gekoppeld aan zeven illustrators. Zo ving het boek twee vliegen in een klap: het vergrootte de awareness over dit onderwerp, en tegelijkertijd werden de makers van het boek op deze manier met elkaar in contact gebracht, iets dat voor hen ook eenzaamheid tegen kon gaan. Dit boek, dat deze week uit zal komen, smaakte naar meer. Bij het project werd een website en Instagrampagina gemaakt, waar de oprichters van het project door willen gaan met het delen van verhalen over eenzaamheid. Ook zijn er al plannen voor een tweede boek, deze met meer focus op depressie en andere mentale klachten.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *