Meer meldingen van cyberpesten bij de Kindertelefoon

Meer meldingen van cyberpesten bij de Kindertelefoon

Cyberpesten was al een begrip voor de corona uitbraak, maar nu alles online verloopt wordt het er niet minder op. Zo kwam het programma Pointers erachter door het na te vragen bij de Kindertelefoon dat er meer meldingen zijn over cyberpesten.

Vorig jaar werden er al twee meldingen per dag gedaan. Dit jaar is het opgelopen tot vijf meldingen per dag. Het is een grote kans dat het komt door het online onderwijs. Hier speelt nu het hele sociale leven af en daardoor ook het pesten. Onderwijsinspectie en leraren zeggen geen zicht te hebben op de omvang van cyberpesten, geeft NPO1 aan, omdat dit digitaal verloopt.

Al eerder dit jaar bleek dat sinds de coronacrisis het aantal meldingen over cyberpesten flink is toegenomen. In april 2019 lag het aantal meldingen nog op 3,7 procent, dit is in april 2020 toegenomen tot maar liefst 17 procent.

Klaartje Schüngel, expert cyberpesten bij Bureau Jeugd en Media, geeft aan dat er niet één beste tip bestaat om het cyberpesten te voorkomen aangezien cyberpesten hiervoor te complex is. Een online pester wordt bijvoorbeeld niet gecontroleerd, omdat het online verloopt voelt de pester zich anoniem. Eén van de tips van Klaartje Schüngel is bijvoorbeeld: ‘Wees zelf ook respectvol online. Geef zelf het goede voorbeeld, want als je zelf gaat treiteren dan kan je het ook terug verwachten.’

Schüngel vertelt meer over cyberpesten in de video. Als het zo lastig is om het te herkennen  als docent en onderwijsinspectie, kunnen de ouders cyberpesten dan wel herkennen bij hun kind?

Daarnaast vertelt Floris Otterloo (20)  over hoe hij ermee om is gegaan toen hij zelf te maken heeft gehad met cyberpesten op de basisschool. Hij is er nu zelf vanaf, maar hoelang heeft dit aangehouden en hoe is het gestopt?

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *