Jongeren tot 26 jaar mogen weer de wei in

Jongeren tot 26 jaar mogen weer de wei in

Op 23 februari heeft de overheid bekend gemaakt dat de teamsporten voor mensen onder de 27 weer van start konden gaan. Sinds 3 maart mogen de trainingen weer doorgaan zonder dat de anderhalve meter regel in acht moet worden genomen. Voor veel jonge mensen een verademing. Na weken stil gezeten te hebben kunnen vele niet wachten om weer van start te kunnen gaan.

Het kabinet wil met deze maatregel jongvolwassenen meer ruimte geven om sociaal en fysiek actief te zijn, met het oog op hun mentale en lichamelijke welzijn. Bij Odysseus ’91 in Utrecht hadden ze de versoepelingen niet helemaal verwacht. Cleo Krijgsman wedstrijdsecretaris van Odysseus ’91: ‘We hadden wel verwacht dat we op een bepaald moment weer trainingen mochten gaan geven, maar dan zoals we dat in oktober en november ook hebben gedaan. Dat was met de vier bij vier trainingen op anderhalve meter afstand. Dit zagen we zo snel niet aankomen maar zijn we natuurlijk wel heel erg blij mee.’

Er zijn wel een aantal dingen waar rekening gehouden mee moet worden. Zo mag er geen publiek aanwezig zijn en moet vanwege de avondklok iedereen om 9 uur thuis zijn. Volgens Krijgsman was dit nog best een gepuzzel: ‘We hebben twintig teams en één veld, en de avondklok om rekening mee te houden. Dus dat is wel wat puzzel werk geweest. Maar omdat de selectie nu in plaats van twee keer nog maar een keer in de week traint kunnen we in ieder geval ieder team een tijdsslot geven.’

Ook mag er nog niet in competitieverband gespeeld worden, om ervoor te zorgen dat men nog steeds met zo min mogelijk mensen in contact komt. Wel mogen en wedstrijden gehouden worden met teams binnen de eigen club. Daarnaast mag er geen publiek aanwezig zijn bij de trainingen en wedstrijden. Rijksoverheid: ‘De besmettingscijfers zijn zo zorgwekkend dat grote groepen mensen niet meer bij elkaar kunnen komen. Dat geldt ook voor sportpubliek. Daarom is publiek niet meer toegestaan bij amateurwedstrijden en profsportwedstrijden.’ De douches en kleedruimtes moeten ook gesloten blijven, om ervoor te zorgen dat de activiteiten enkel buiten plaats vinden. En meer besmettingen te voorkomen.

Zoals te verwachten blijven voorlopig de sportkantines nog dicht. Voor veel liefhebbers van de derde helft spijtig. Maar ook loopt de club hierdoor een stuk van zijn omzet mis. Rijksoverheid: ‘Het doel is om sport door te laten gaan, maar te voorkomen dat grote groepen mensen bij elkaar komen. Daarom is de keuze gemaakt om de sporthoreca te sluiten. Zo kan de sport zo lang mogelijk doorgaan.’ Wel mag er to-go eten en drinken afgehaald worden.

Ondanks de vele maatregelen is het bij Odysseus ’91 gelukt om schema’s te maken voor de trainingen. ‘We trainen op een avond van 17:30 tot 20:30 uur. En daarin hebben we vier teams. Dus twee teams per anderhalf uur. Ze trainen dan op een half veld. En dan vijf dagen per week. Van maandag tot en met vrijdag. Op zaterdag is er dan nog de mogelijkheid om extra te trainen. Om een tweede keer in de week te trainen. Deze week mogen de teams die op maandag en dinsdag trainen nog een keer extra spelen deze zaterdag.

Voor ouders van kinderen die in financiële problemen zijn gekomen door het Corona virus is het Jeugdfonds Sport & Cultuur beschikbaar. Dit fonds betaalt de contributie of het lesgeld voor kinderen en jongeren tussen de 0 en 18 jaar die om financiële redenen niet kunnen sporten of geen lessen kunnen volgen bij bijvoorbeeld een theaterclub, dansschool of muziekschool. Ook voor kinderen en jongeren die niet lid zijn van een sportvereniging of sportclub is het mogelijk om mee te doen.

Het NOC*NSF heeft een protocol opgesteld voor het verantwoord sporten. Het protocol is juridisch gezien een advies voor het handelen op buiten- en binnen- sportaccommodaties en in de openbare ruimte. Hierin staat ook vermeld dat personen vanaf 13 jaar direct na het verlaten van het veld de anderhalve meter regel weer in acht moeten nemen. Ook moet de sportaccommodatie na afloop van de training zo snel mogelijk verlaten worden. Al met al zijn er dus toch nog wel een hele hoop regels waar rekening gehouden moet worden. Maar dat het nu kan is al een enorme verademing.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *