“Het is weer een tegenslag in je revalidatie”

“Het is weer een tegenslag in je revalidatie”

Beeld: Loïs Kok

AMERSFOORT – Het lijkt wel een welles nietes spelletje. De ene keer mogen we wel buiten sporten en de andere keer weer niet. Door deze vele pauzes belasten we ons lichaam te veel en bouwen we onze eigen trainingen niet goed op. Het gevolg? Langdurige blessures. Loïs Kok is de spits van dames 1 op hockeyclub Eemvallei. Ze raakte vorig jaar geblesseerd aan haar knie.

Dat er veel blessures zijn vindt trainer en coach Daan Smit (26) uit Doetinchem niet zo gek. ‘Trainers beginnen te snel en vergeten dat je meer resultaat haalt met een goede opbouw. Denk bijvoorbeeld aan een goede warming up’, zegt Smit. Door het langdurig stilzitten zijn onze spieren het sporten niet meer gewend en juist daarom moeten we rekening houden met ons lichaam. We verwachten te snel een goed resultaat en dat brengt gevolgen met zich mee. 

Ook Willem Paul Wiertz is het eens met Smit. Hij schrijf over trainen na de lockdown voor het tijdschrift NLcoach. ’Zomaar op het oude niveau beginnen is geen optie. Dit vergroot de kans op blessures. Bij het opnieuw beginnen is het belangrijk om te kijken hoe de sporter ervoor staat en te letten op goede voeding’, schrijft Wiertz.

Huisarts Robbert Keppel vertelt aan Linda.NL dat er veel patiënten langskomen met spier- en peesklachten. Keppel betrekt het aantal blessures ook op de voeding van de sporters. ‘Eet voor de training een licht verteerbare maaltijd in plaats van een pizza’, vertelt hij aan Linda.

De meest voorkomende blessures zijn knieblessures. Je knieën vangen elke klap op en dat kan soms harder aankomen dan je denkt. Loïs Kok heeft last van zo’n knieblessure. In het begin leek het gewoon een kwaaltje, maar dat het ernstiger was werd al snel duidelijk toen ze langsging bij de orthopeed. Hij vertelde haar dat het verstandig was om een MRI-scan te laten maken in Utrecht. Uit deze MRI-scan bleek dat er ook nog iets mis was met haar meniscus. Loïs liep ondertussen dus niet met één blessure, maar met meerdere.

Na de MRI en wat trainingen met haar fysio leek het de goede kant op te gaan. Ze had zelfs al wat minuten bij dames 1 gemaakt. Helaas viel ze op een vervelende manier in deze wedstrijd en was er een probleem met haar meniscus die zich in de knie bevindt. Als klap op de vuurpijl werd ze ook nog aangereden waardoor het revalideren alleen maar langer duurde. 

Inmiddels heeft Loïs er een aantal trainingen op zitten en gaat het goed met haar. Na een jaar lang kan ze eindelijk weer trainen met haar team en keihard werken om volgend jaar weer een plekje in dames 1 te bemachtigen.

Meer informatie over blessures? Klik dan hier!

https://www.linda.nl/nieuws/interview/aantal-blessures-corona-fors-toegenomen/ 

https://www.lc.nl/sport/Na-bijna-5-maanden-weer-in-teamverband-sporten.-Fysiotherapeuten-waarschuwen-voor-blessures-doe-rustig-aan-26623768.html 

https://www.nlcoach.nl/sport-corona/trainen-na-de-lockdown-niet-verstandig-om-meteen-voluit-te-gaan/

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *