Stemmen per post door onduidelijkheden soms ongeldig verklaard

Stemmen per post door onduidelijkheden soms ongeldig verklaard

TERNEUZEN – Dit jaar is het voor mensen van 70 jaar en ouder mogelijk om per post te stemmen. Daar is dit jaar de mogelijkheid voor gemaakt omdat het stemmen in een stemlokaal de kans op besmet worden met het coronavirus verhoogt. Daarnaast zijn mensen van 70 jaar en ouder kwetsbaar en zitten dus in een risicogroep. Ook is het dit jaar mogelijk om twee dagen voor de verkiezingen te gaan stemmen. Die dagen zijn bedoeld voor mensen die ook kwetsbaar zijn, maar niet in de leeftijdscategorie 70+ zitten.

Astrid van den Berg, voorzitter van briefstembureau Terneuzen vertelt: “Hopelijk is het percentage van de 70-plussers dat nu nog naar het stembureau gaat heel klein. Hier in onze gemeente hebben we nu ongeveer vierduizend briefstemmen binnen van de in totaal 9700 brieven die verstuurd zijn voor 70-plussers. Dus dat percentage ligt best hoog.”

Veel mensen die per post hebben mogen stemmen vonden het lastig om dat correct te doen. De instructies waren voor sommigen onduidelijk, anderen zagen niet dat er instructies in zaten en zo gaan er nog allerlei verhalen rond. Zo had ook de 79-jarige Cathrien de Koeijer uit Axel moeite met het per post stemmen. “Ik wilde voor 50PLUS stemmen, maar dat is mislukt”, vertelt de Koeijer, “nadat ik alles had ingevuld, had ik het in een envelop gestoken. Daarna zag ik dat mijn stempas er nog bij moest, dus moest ik die envelop weer open maken. Toen kwam ik erachter dat dat formulier eerst ook nog in een envelop moest.”

Veel stemmen zijn nu ongeldig verklaard door de onduidelijkheden. De rest van Nederland kan op woensdag 17 maart zijn stem uit brengen. Hierbij zal ook rekening gehouden worden met de coronamaatregelen door anderhalve meter afstand te houden, een mondkapje te dragen en de handen te ontsmetten.

Luister hieronder naar de hele reportage met Astrid van den Berg en Cathrien de Koeijer:

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *