‘I’m a Greek, I need tourism to survive’

‘I’m a Greek, I need tourism to survive’

GRIEKENLAND – Zoals demissionair premier Rutte in de laatste persconferentie al noemde: ‘We zijn toe aan vakantie, er even tussenuit gaan’. Veel Nederlanders zijn het waarschijnlijk met hem eens en kunnen niet wachten tot ze hun volgende vakantie kunnen boeken. Zouden we volgende zomer weer kunnen reizen? Landen als Spanje en Griekenland zijn populaire vakantiebestemmingen voor Nederlanders, en zij missen onze aanwezigheid als toeristen dan ook flink. Vooral in hun portemonnee, de landen zijn namelijk door hun populariteit als vakantieland nogal financieel afhankelijk geworden van het westerse toerisme. 

 

Veel ondernemers en individuelen in die landen komen door die afhankelijkheid financieel in de knel. Athanassios Natsis is 1 van de Griekse burgers die zijn geld verdient aan toerisme. Hij speelt namelijk viool en piano in hotels, restaurants en op stranden voor toeristen. Natsis vreest voor komende zomer, omdat de vorige hem niet veel goeds bood. ‘We played only by the beach last summer with a small group of friends. We would play for like 2 or 3 hours and earn about 20 euro’s each. We did this 6 days a week and it was the only job I could get, so I didn’t earn a lot of money.’ Voor deze zomer hoopt hij dat de westerse toeristen op tijd gevaccineerd zijn en alsnog op vakantie komen naar Griekenland, zodat hij in een hotel in Kreta viool voor ze kan spelen.                               

           

Maar; ‘Als we het over de afwezigheid van toerisme hebben komt daar natuurlijk meer bij kijken dan de financiële kant’, vertelt toerisme onderzoeker Maaike Bergsma. Haar zorgen gaan, naast de ondernemers in Griekenland, uit naar de natuur. ‘De toeristische sector is geen rokende fabriek en leek daardoor heel lang geen bedreiging voor de aarde, maar dat zit toch anders’, zegt Maaike. Zo worden hotels vaak op mooie plekken in de natuur gebouwd, bijvoorbeeld aan zee. Dit gaat dan ten koste van de natuur op die plekken. Het eten, schone drinkwater en andere services waar westerse toeristen behoefte aan hebben in hun vakantieland kosten ook veel van de aarde. En dan hebben we de stikstofuitstoot van de vliegtuigen die de westerlingen moeten vervoeren nog niet eens bekeken. ‘Daarnaast hebben we het idee dat we het recht hebben om op vakantie te gaan, toerisme is ook een vorm van overconsumeren. Daar moeten we vanaf.’

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *