Voorbereiding buitenlandstudie in onzekere tijden

Voorbereiding buitenlandstudie in onzekere tijden

Op 1 maart 2021 is op veel hogescholen de laatste inschrijfdeadline verlopen voor studenten die na de zomervakantie een semester in het buitenland willen studeren. Er komt wel veel bij kijken. Studenten moeten motivatiebrieven schrijven, hun Engels toetsen op niveau en dan is huisvesting ook nog ontzettend belangrijk. Dit allemaal ten tijde van een coronacrisis. Een crisis die verder gaat dan onze landsgrenzen. Hoe bereiden studenten en hogescholen de buitenlandstudie voor? En, welke invloed hebben de onzekerheden die de coronacrisis met zich meebrengt hierop?

Adriana (20) uit Wormer is een van die studenten die in het buitenland wil gaan studeren. Zij studeert Creative Business aan de Hogeschool van Amsterdam. Als eerste keus heeft de Adriana opgegeven om in Zuid-Korea te willen studeren. Hiervoor moet van alles worden geregeld. ‘Vorige week heb ik mijn dossier ingeleverd met alle aanbevelings- en motivatiebrieven’, aldus Adriana. Ook ervaart zij toch wat spanning door de grote onzekerheden die corona met zich meebrengt. ‘Het is wel heel onzeker of het allemaal wel doorgaat en ik heb er wel al veel tijd in geïnvesteerd’, vertelt de student uit Wormer. Daarom heeft ze samen met haar coördinator van de HvA een back-upplan opgesteld. Dit plan valt dan in Nederland uit te voeren. Op 1 april hoopt Adriana meer duidelijkheid te krijgen over alle onzekerheid.

Aan zulke alternatieve opties wordt ook hard gewerkt op de Hogeschool Utrecht. Carien Touwen is een van de coördinatoren van het International Office in Utrecht. ‘Een coördinator kan op het moment dat een student bij hem/haar komt bekijken wat de risico’s en alternatieven zijn’, vertelt Touwen. Dit houdt in dat de studenten zich vaak ook inschrijven voor een minor of ander onderwijs in Nederland.

Het is hoe dan ook nog even afwachten om duidelijk te hebben wat er in september mogelijk is. Verslaggever Thijs Paeper ging langs bij Adriana om te horen hoe de onzekerheid in de praktijk ook op andere dingen invloed heeft.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *