Protesten in Cyprus door Songfestivalnummer over ‘de duivel’

Protesten in Cyprus door Songfestivalnummer over ‘de duivel’

Protesten in Cyprus bron: Twitter

CYPRUS- Op zaterdag 6 maart kwamen de orthodoxe christenen in Cyprus in opstand. Zij protesteerden tegen het nummer ‘El Diablo’ van Elena Tsagrinou, dit is het ingezonden nummer voor het Eurovisie Songfestival 2021 in Rotterdam. ‘El Diablo’ betekend de duivel. de Cypriotische orthodoxe christenen vinden dat het nummer teruggetrokken moet worden omdat ze het land hiermee voor schut zetten

Sinds 1974 is Cyprus verdeeld in twee delen: het Grieks-Cypriotische deel in het zuiden en het Turks-Cypriotische deel in het Noorden. Zij wijzen daarbij elkaar aan als de bezetter. Volgens Dr. Alfons Brüning, Hoogleraar Orthodoxie en vredesopbouw in Europa en daarnaast docent oosters Christendom, is dit naast het gebruik van het woord ‘de duivel’ ook een reden voor de protesten. Orthodoxe christenen vermijden het woord in elke taal, bin dit nummer wordt het woord in het Spaans gebruikt. De Cyprioten komen mogelijk ook in opstand door de verdeeldheid in het land. Ze vragen zich af of een land met zoveel problematiek niet meer te bieden heeft dan een nummer over de duivel.

De zangeres Elena Tsagrinou heeft aangegeven dat het nummer echter niet over de duivel gaat. Volgens de Cypriotische publieke omroep gaat het nummer over de problemen van een vrouw die in de ban is van een schurk, zij refereert naar hem als de duivel.

Giorgos Stavrinidis en Yiota Kastriti van het YouTube kanaal Eurovision Buddies vertellen over de huidige situatie van de protesten. Volgens hen is er ondanks de protesten geen sprake van een mogelijke terugtrekking van het nummer. Ook is er een mogelijke andere reden voor de protesten. Twee weken voor het nummer uitkwam zijn er aanklachten geweest tegen de Cypriotische kerk voor seksueel misbruik. De kerk zou mogelijk de christenen achter een probleem aangestuurd hebben om zo de aanklachten in de doofpot te stopen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *