Spoetnik-vaccin waarschijnlijk ook in de EU

Spoetnik-vaccin waarschijnlijk ook in de EU

Het EU-medicijnagentschap EMA is begonnen met het beoordelen van het Russische coronavaccin Spoetnik. Rusland was al snel begonnen met het vaccineren, niet alleen Rusland, maar ook de rest van de wereld. Rusland was er alleen nog sneller in dan vele andere landen waardoor er veel Russen sceptisch over waren en er in de rest van de wereld nogal lacherig over het vaccin wordt gedaan. Alleen als we de woorden van Kirril Dmitiev, hoofd van Russische investeringsfonds RDIF, moeten geloven kunnen er één op de tien inwoners van de Europese Unie dit jaar nog worden gevaccineerd. Dat betekent dat ze het komende twee kwartalen 100 miljoen doses moeten leveren.

Nu komt het vaccin waarschijnlijk toch naar Europa. Spoetnik blijkt effectief te werken. Vorige maand claimde de fabrikanten dat het vaccine maar liefst 92 procent effectief zou zijn. Tot nu toe blijkt uit onderzoeksresultaten dat het vaccine antilichamen en T-cellen aanmaakt tegen het coronavirus en dus een immuunsysteem opbouwt. Spoetnik is qua werking vergelijkbaar met het AstraZeneca-vaccin, dat wil niet zeggen dat het hetzelfde is. Het vaccineren met AstraZeneca is voorlopig stopgezet, vanwege de meldingen van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatsjes. Spoetnik zou dus perfect de gepauzeerde tijd van dit vaccin kunnen opvullen.

Eerder werd er door de bevolking sceptisch gedaan over het vaccin. Internationale wetenschappers beweerde namelijk dat het vaccin was vervalst op data van effectiviteit en veiligheid. Ook werd er al eerder bekent gemaakt dat bij het onderzoeksinstituut waar het vaccin werd gemaakt, medewerkers van dit Moskouse Gamaleya onderzoeksinstituut het bij zichzelf hadden ingespoten. Daarnaast werd er beweerd dat je verplicht werd te vaccineren. Er werd namelijk gezegd dat het een vrijwillige keuze was, maar ondertussen kon je wel je baan verliezen als arts wanneer je je niet zou laten vaccineren. Ondanks de hele show eromheen blijkt het vaccin toch effectief.

Het vaccin is alleen nog niet goedgekeurd in Europa. Wel wordt het vaccine al in 45 andere landen gebruikt. Wanneer het vaccin in Europa niet voor 1 juli wordt goedgekeurd koopt het Russische investeringsfonds RDIF de doses in en worden deze verkocht aan de landen die het vaccin wel al gebruiken. Dmitiev van het RDIF claimt deals te hebben gesloten met vier Europese landen voor productielocaties in Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk. Om welke bedrijven dit precies gaat is nog onduidelijk. Wel is er gezegd dat het de bedoeling is om de productie in juli te starten in Lombardije, Noord-Italië. Voor het einde van het jaar moet er van het vaccin 10 miljoen doses geproduceerd zijn. Adienne en het Italiaanse ministerie van Gezondheid hebben nog niet gereageerd op deze uitspraak.

Toch zijn er nog geluiden over het wantrouwen van het Russische maar ook het Chinese vaccin vanuit Brussel. Zo ziet de voorzitter van de Europese Raad, Michiel Charles, het als gebruik voor propaganda en riep de EU-landen om zich hierdoor niet te laten misleiden. Er komt dus veel politiek bij deze discussie kijken. Het is blijkbaar niet zo makkelijk om tussen de gezondheid van het volk of de politiek te kiezen. De keuze om het vaccin naar de EU te halen was al lastig, in verband met de vergiftigde oppositieleider: Aleksej Navalny.  Er komen vanuit de EU daarom nieuwe sancties tegen Moskou, maar ondertussen bestelt de EU wel miljoenen vaccins van Rusland, dit idee blijkt lastig te combineren.

In Europa zijn er toch wel al landen die gebruik maken van Spoetnik: Hongarije en Slowakije. Deze landen hebben er toch voor gekozen om individueel Spoetnik toe te voegen aan hun vaccinatiecampagnes. Daarnaast staat ook Tsjechië op het punt om het vaccin toe te laten. Bij minimaal vier EU-landen zal de Europese Commissie beginnen met het onderhandelen over het inkopen van het Spoetnik-vaccin.

Ofwel voor dat het Spoetnik-vaccin in Nederland zal worden gebruikt is nog niet duidelijk. Eerst moet het een heel procedure belopen. Daarna moet er nog een officiële aanvraag worden gedaan voor een vergunning. Er is namelijk nog geen duidelijkheid over een fabrikant. Een fabrikant kan ervoor kiezen het alsnog niet in te dienen, omdat hij bijvoorbeeld via individuele afspraken ook met landen zijn vaccine ook wel verkocht krijgt.

Maarten Postma, gezondheidseconoom, vertelt meer over het Spoetnik-vaccin dat nu toch waarschijnlijk naar de EU komt, want waarom nu wel? En hoelang denkt Postma dat het zal duren voor het vaccin wordt gebruikt?

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *