‘Het was echt complete chaos’

Beeld: Lisanne Mulder

AMERSFOORT – Snuffelstage, afstudeerstage of een meeloopstage iedereen moet eraan geloven. Zo was ICT-student Bram van Reeuwijk (17) ook op zoek naar een stage en dat was alles behalve makkelijk. Er is namelijk een tekort van 20.000 stageplekken meldt Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) op 12 januari 2021. Bedrijven hebben geen ruimte, tijd of werk voor een stagiaire en daarom is het lastig om een stage te vinden. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en CNV Vakmensen vragen of er toch meer stageplekken kunnen komen. 

Susanne Witteveen van CNV Vakmensen vertelt aan het AD dat bedrijven veel energie stoppen in de begeleiding van een stagiaire, maar daar hebben bedrijven op dit moment geen tijd voor. Toch is het voor de mbo’ers en hbo’ers ontzettend belangrijk dat ze een stage vinden en die afronden. ‘Voor een diploma is een stage een vereiste. Als je die niet afrondt, kun je ook niet afstuderen’, zegt Noah Hajji, de voorzitter van Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) in een interview van de nationale onderwijsgids. 

Bovendien loop je een studievertraging op wat weer extra kosten met zich mee brengt. Als we kijken naar de toekomst zullen er ook minder afgestudeerde studenten van de opleiding komen. Dahran Coban is ISO-voorzitter en vindt een stage heel belangrijk voor studenten. ‘Je leert hoe het op de werkvloer gaat en sommigen houden er een baan aan over’, vertelt hij aan het AD.

In Nederland is er een tekort van ruim 1000 stages op ICT-opleidingen. Op de ICT-opleiding in Amersfoort zijn er dit schooljaar geen tekorten, maar ervaren studenten andere problemen. Zo reageren bedrijven vaak niet op mailtjes van studenten of is er geen ruimte om iemand te begeleiden.

‘Een vriend van mij werkte ook bij een ICT-bedrijf, maar die konden hun werk niet online blijven doen. Daardoor moest hij op zoek naar een nieuwe stage en kwam daardoor in de problemen. Hij moest in de laatste week nog honderd uur maken, dat wordt dan wel lastig’, vertelt Bram. 

Inmiddels heeft Bram zijn stage afgerond en kan hij door met zijn laatste jaar van de opleiding.

Ben jij benieuwd hoeveel stage tekorten er in jouw sector zitten? Bekijk dan deze link!

https://app.powerbi.com/view?r=eyJrIjoiODJiOTNlZTUtNjQyOC00NDA4LTk4NGEtZDA3NGU0YTYwNjc0IiwidCI6Ijk0Yjk3YzRmLTU3YmUtNGQ3OC1iNzk4LWQ3NjUwN2I2NTBlNSIsImMiOjh9%20

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *