Rechtszaak tegen Google

Rechtszaak tegen Google

Er is vorig jaar een rechtszaak gespannen tegen Google over de incognitomodus. Ondanks het bezwaar die Google heeft gedaan tegen de rechtszaak is deze toch door gegaan. Zo vertelt Bloomberg dat dit werd bepaald door de rechters in de Amerikaanse staat Californië.

De rechtszaak is aanspannen tegen Google, omdat je data nog steeds wordt verzameld al zoek je in incognitomodus via Chrome. Volgens de aanklagers is dit privacyschending. Zij willen dat het moederbedrijf van Google: Alphabet, vijf miljard dollar schadevergoeding betaalt. Mensen kunnen zich hierbij aansluiten als ze denken slachtoffer zijn te geworden van de door hen genoemde privacy schending.

De rechtszaak is door gegaan en de rechter sprak daarover uit dat: “Google de gebruikers niet op de hoogte stelde zij gegevens verzamelt als de gebruiker zich in de privémodus bevindt”. Google zelf zegt dat er duidelijk wordt gemaakt dat ‘incognito’ zoeken niet staat voor ‘onzichtbaar’ zoeken. Ofwel de activiteiten die de gebruiker verricht op de incoginitomodus zijn nog steeds zichtbaar voor de websites die zij bezoeken maar ook voor de advertentiediensten die de website gebruiken.

Google is een grootbedrijf en heeft al eerder een bezwaar gedaan, maar dat Google een groot bedrijf is wil niet zeggen dat dat in hun voordeel is. Zo vertelt Joris Voorhuis, advocaat privacy en dataprotectie, dat dit juist in hun nadeel kan zijn. Een groot bedrijf als Google zal ook meer aandacht krijgen over deze rechtszaak door zowel media als de overheid. Dit kan dus in hun nadeel zitten. Ondanks dat de rechtszaak doorgaat na het bezwaar wil dit, volgens Voorhuis, nog niet zeggen dat zij de zaak hebben verloren. Het kan nog alle kanten op. Ook vraag ik aan Voorhuis hoe hij denkt over de uitspraak van Google: ‘Incognito zoeken betekent niet onzichtbaar zoeken’.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *