Nijmeegs restaurant Brass is geopend in coronatijden: “We konden niet meer terug”

Beeld: Isabelle Welling

NIJMEGEN – De horeca in Nederland is sinds woensdag 14 oktober dicht door de coronamaatregelen. Restaurant Brass is een horecazaak in Nijmegen. Deze is op woensdag 7 oktober geopend, in coronatijden dus. Eigenaren Maarten Kropman en Jolien Konings hebben sinds de opening niet stilgezeten. 

Restaurant Brass is volgens de eigenaren een all-day concept en een hippe variant van een grand café. Het restaurant doet aan take away en heeft een koek en zopie kraam buiten staan. “Dat loopt gelukkig heel goed”, vertelt de eigenaresse.

Konings en Kropman hebben een horecazaak geopend in coronatijden, maar hebben hier niet per se voor gekozen. Konings vertelt dat ze al ongeveer vier jaar bezig waren met het openen van de horecazaak. “In maart begonnen we met het bouwen van het restaurant en toen kwam de eerste lockdown. We konden niet meer terug, maar dat wilde we ook niet”, vertelt Konings.

Brass krijgt geen steun vanuit de overheid, omdat ze een startende horecazaak zijn. “Omdat we geen cijfers hebben, krijgen wij geen steun vanuit de overheid”, zegt Konings, “Ik vind het oneerlijk en moeilijk.” Het Nijmeegse restaurant heeft gedacht om tijdens de coronacrisis te lenen, maar kwamen hier ook niet voor in aanmerking. “Je kon als starter voor een relatief lage rente lenen bij de bank. Maar daar moest je ook langer voor open zijn. Zelfs daar krijgen wij geen steun.” Kropman vertelt: “Dan doen we het maar uit ons eigen potje.”

Jeroen Simkens, directeur Private Banking van de ING regio Arnhem-Nijmegen, snapt dat het een ontzettend lastig dilemma is om nu te beginnen als startend ondernemer in de horeca. “Ik denk dat het een grote uitdaging is.” Hij vertelt dat een eigen buffer belangrijk is om deze periode door te komen als startend horecaondernemer.

Verslaggeefster Isabelle Welling spreekt in deze reportage voor Nieuws op 9 met Maarten Kropman en Jolien Konings, de eigenaren van Brass. Daarnaast spreekt ze met Jeroen Simkens, directeur Private Banking van de ING regio Arnhem-Nijmegen.

Over de auteur

Isabelle Welling

Hoi! Ik ben Isabelle, 18 jaar en ik kom uit Nijmegen. Ben je benieuwd wat ik doe naast items maken? Volg mij dan op Twitter en Instagram @isabellewelling !

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *