Buschauffeurs hebben het zwaar in coronatijden

Buschauffeurs hebben het zwaar in coronatijden
Vanaf dinsdag 15 december 2020 werd er in heel Nederland een strenge lockdown doorgevoerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De rijksoverheid riep iedereen op om zoveel mogelijk thuis te blijven en niet onnodig de deur uit te gaan. Dit deden ze vooral, omdat er alleen op deze manier voor gezorgd kon worden dat er minder mensen in ziekenhuizen belandden. Hiermee hielpen zij de lasten en zorgen voor werkenden in de zorg te verminderen. Zij zijn tenslotte “degenen die zich met gevaar voor eigen leven dagelijks inzetten voor de samenleving”, aldus de overheid. Maar naast zorgmedewerkers, zijn er ook velen andere contactberoepen, die zich ondanks het gevaar voor het coronavirus, dagelijks blijven inzetten voor de samenleving: werkenden in het openbaar vervoer. Hoe gaan zij om met alle veranderingen?
Tegenwoordig wordt er aan iedereen geadviseerd om alleen te reizen met het openbaar vervoer wanneer dit noodzakelijk is. Wanneer dat niet mogelijk is en je besluit om toch gebruik te maken van het openbaar vervoer, blijft het voor iedereen belangrijk om de algemene regels voor het reizen in het openbaar op te volgen. Zo is het belangrijk om druktes op en rond stations en bushaltes te vermijden en om altijd 1,5 meter afstand te houden om elkaar zo de ruimte te geven. Je handen wassen en/of te desinfecteren voor en na de reis, is ook een basisregel, die helaas vaak wordt vergeten.

Nog een maatregel die ook steeds vaker slecht of niet wordt nageleefd, is het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer. Het dragen van een niet medisch mondkapje is verplicht tijdens het reizen met het openbaar vervoer voor iedereen vanaf 13 jaar en ouder. Het dragen van een mondkapje dat de neus en mond niet tegelijkertijd bedekt, is niet toegestaan en wordt daarom ook bekeurd met een boete van 95 euro. Alleen in het geval dat het niet mogelijk is om een mondkapje te dragen, door medische redenen, wordt dit niet bestraft. Dit meldt de rijksoverheid.

Waar iedereen vroeger braaf meedeed met de rest en zich netjes hield aan de maatregelen, is dat beeld, naarmate de maatregelen telkens worden verlengd en verzwaard, langzaam aan het verdwijnen. Het geduld begint op te raken en dat is te merken aan de manier waarop een groot deel van de bevolking omgaat met alle maatregelen: laks en ongeïnteresseerd. Er wordt op weinig plekken nog écht 1,5 meter afstand gehouden. Velen dragen al maanden hetzelfde oude en versleten mondkapje die amper hun mond nog bedekken (reizigers zijn zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van een mondkapje) én de desinfecteergel is nergens meer te bekennen.

Voor buschauffeurs een werkelijk drama. Reizigers aanspreken op het niet naleven van de coronamaatregelen, kan vermoeiend zijn en zelfs lijden tot moeilijke en onnodige discussies. Daartegenover ervaren buschauffeurs tegenwoordig weinig tot geen verbaal contact met reizigers, omdat ze in de bussen afgeschermd zijn door een cabinescherm (bestuurders en chauffeurs dragen omwille van de verkeersveiligheid geen mondkapjes) Dit maakt hun werk een tikkeltje saai en kan soms ook een beetje eenzaam voor hun voelen, ondanks dat dit verantwoord is. Waar vroeger een leuk en kort gesprekje met de reizigers de orde van de dag was, is daar vandaag de dag niet meer over te spreken. Zelfs ‘Goedemorgen’ of ‘Goedendag’lijken niet meer vanzelfsprekend te zijn. Hiernaast dienen de buschauffeurs op te letten, dat reizigers de gele streep voor in de bus niet passeren. Dit om hun eigen veiligheid te waarborgen.

Verslaggever Gigi liep een dag mee met Leonel Wilson, buschauffeur bij vervoerbedrijf RET. Hij vertelde over zijn tegenwoordige dagelijkse werkzaamheden, over hoe hij omgaat met de reizigers en wat zijn gevoelens zijn bij het uitvoeren van zijn werk tijdens deze moeilijke tijd.

Als we reizen is het belangrijk dat we ons met z’n allen aan de maatregelen houden, zo houden we het coronavirus op afstand, houden we rekening met elkaar en helpen we elkaar. ‘Veilig (en leuk) reizen doen we samen, ook in deze bijzondere tijd’, aldus vervoersbedrijf RET.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *