Volt mag de Tweede Kamer in: “Het voelde als een lange voetbalwedstrijd”

Volt mag de Tweede Kamer in: “Het voelde als een lange voetbalwedstrijd”

UTRECHT – Afgelopen woensdag waren de Tweede Kamerverkiezingen. Dit jaar deden er 37 partijen mee, waaronder ook de partij Volt . Alhoewel Volt eerder meedeed met de Europese Verkiezingen, waren zij voor velen voorheen nog een onbekende partij. Met een geslaagde uitslag van drie zetels, mag Volt een plekje nemen in de Tweede Kamer. Co-president van Volt, Reinier van Lanschot, vertelt over de spannende, maar geslaagde week.

Voorbereidingen

Het was een spannende week voor Volt. Zes weken lang campagne voeren, voelde als een spannende voetbalwedstrijd voor Van Lanschot. “Ik had het gevoel alsof ik in een stadion stond en aan de zijlijn stond mee te juichen. Al die adrenaline, scherp en geconcentreerd zijn, maar ook keihard aan het werk.” Op de dag van de verkiezingen valt de spanning weg. Dan is het afwachten wat de uitslag gaat zijn voor Volt .

Wekenlang stond Volt in de peilingen op twee zetels. Langzamerhand werden dat er meer en daardoor kregen ze ook meer media-aandacht. “Het is een versterkend effect. Zodra je bij de peilingen binnenkomt krijg je meer aandacht en komen er meer vrijwilligers. Er wordt meer geld gedoneerd en er wordt meer over je gepraat. Dan schrijven meer mensen over je en word je uitgenodigd bij talkshows. Zo komt van het een het ander en wordt de bekendheid ook groter.”

Uitslag

Met uiteindelijk drie zetels op zak mag Volt nu de Tweede Kamer betreden. Op woensdagavond negen uur stond Volt in plaats van met honderden mensen op een groot feest, met tien mensen in een kamer ellebogen te schudden. Van Lanschot: “De ontlading is minder euforisch, maar het doel was drie zetels. Dat we dat hebben gehaald zijn we ontzettend blij mee. Het is zeker jammer dat we niet bij elkaar konden zijn, maar op een mensenleven is dat een detail. Het feit dat wij nu met drie zetels in de Tweede Kamer zitten is het belangrijkste. Hierdoor kunnen we vanaf nu onze idealen dichter bij de werkelijkheid brengen en doorbouwen op dit succes.”

Er zijn veel politiek analisten aan het speculeren over de vorming van de coalitie. Over Volt wordt ook gespeculeerd, maar daarin is van Lanschot heel duidelijk. “We hebben er over nagedacht en democratisch met onze leden besloten om als onervaren partij nog niet die  positie willen innemen. Als je net kan lopen moet je niet ineens acrobatiek in het circus doen. Voor nu proberen we ervoor te zorgen om met een kleine partij een positieve impact te hebben. Wie weet hoe het er over vier jaar weer uitziet.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *